Jump to content

Σταματάει τη μετάδοση από τα Βραχέα η ΕΡΤ

Αξιολογήστε το θέμα


ioanis

Recommended Posts

  • Μέλος

Σταματάει τη μετάδοση από τα Βραχέα η ΕΡΤ

04/02/2022

voiceOfGreece.thumb.jpeg.43ca4bbeba1322a40b8e9ac23060fa30.jpeg

Έως τις 31.03.2022 θα συνεχιστεί η μετάδοση της “Φωνής της Ελλάδας”  από τα Βραχέα, όπως προκύπτει από την απόφαση του ΔΣ που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια. Η ΕΡΤ ζητάει από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας  να ενημερώσουν άμεσα “για την πρόθεση της ΕΡΤ, ώστε να αποφασίσουν εάν επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας των Βραχέων, καθώς και την απόκτηση της κυριότητας και της λειτουργίας των Βραχέων με δική τους ευθύνη”.

Η απόφαση του ΔΣ ελήφθη με ψήφους 5-1, με βάση το γεγονός πως τα περισσότερα κρατικά  δίκτυα έχουν σταματήσει τη μετάδοση των προγραμμάτων τους από τα Βραχέα και λίαν συντόμως “Η Φωνή της Ελλάδας” και το Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ θα φτάνουν μέσα από την υπό σχεδιασμό πλατφόρμα ERTflix Internantional. Με άλλη απόφαση του ΔΣ  εντέλλονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΡΤ “να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποξήλωση των ιστών στα ανενεργά Κέντρα Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων ΑΜ για λόγους ασφαλείας”.

www.typologies.gr

Link to comment
Share on other sites

  • Super Συντονιστής

Αντε παλι ξανα τα ιδια! Τα έκλεισαν τα άνοιξαν ξανα και τώρα τα ξανα κλείνουν? Ούτε και αυτοί ξέρουν τι θέλουν επιτέλους :classic_ohmy:

Link to comment
Share on other sites

Ανακοίνωση ΠΡΟΣΠΕΡΤ: Δεύτερο ''μαύρο'' στην ΕΡΤ το κλείσιμο των Βραχέων https://www.e-tetradio.gr/Article/33184/deytero-mayro-sthn-ert-to-kleisimo-twn-brahewn

Link to comment
Share on other sites

  • Super Συντονιστής

Εδω που τα λεμε παντως υπάρχει μια λογική στην απόφαση. Με το internet σήμερα που λίγο πολυ ολοι έχουν στα σπίτια τους, μπορεί να ακουστεί σε ολο τον κοσμο. Τα βραχεα οσο και τα ΑΜ ειναι ασύμφορα απο θέμα κόστους. Απο ρεύμα καινε τα αντερα τους που λέμε. Αλλα και στην λειτουργία τους και απο θεμα συντήρησης (δεν υπαρχουν ανταλλακτικά) καθώς εχουμε να κάνουμε με λυχνίες και οχι σύγχρονα μηχανήματα με τρανζίστορ.

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Βραχέα κύματα

800px-Radio_Mast_Icon_svg.thumb.png.1fdf3480e0c9f5a0c72bdeb6a5249136.pngShortwave_Radio.thumb.jpg.2e660465b2ba0ffd294da6d047713665.jpg

Ένα παλιό αναλογικό ραδιόφωνο

Ο όρος «βραχέα κύματα», δηλώνει ότι πρόκειται για ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (ραδιοκύματα) με (σχετικά) μικρό μήκος κύματος και άρα σχετικά μεγάλη συχνότητα. Τα φυσικά μεγέθη του μήκους κύματος και της συχνότητας βρίσκονται σε σχέση αντίστροφης αναλογίας. Έτσι, π.χ. η συχνότητα 1 MHz (που βρίσκεται στην περιοχή των μεσαίων κυμάτων) έχει μήκος κύματος 300 μέτρων ενώ η συχνότητα 10 MHz (που βρίσκεται στην περιοχή των βραχέων κυμάτων) έχει μήκος κύματος 30 μέτρων[1].

Ραδιοφωνικά, τα βραχέα κύματα, SW (Short waves), είναι μία περιοχή ραδιοκυμάτων που ξεκινά από το τέλος των μεσαίων κυμάτων, και τελειώνει στους 30ΜΗz. Το τέλος των μεσαίων κυμάτων διαφέρει στις τρείς ζώνες που έχει χωριστεί τηλεπικοινωνιακά ο πλανήτης: ITU region 1, 2, 3.

Στην ITU region 1 που ανήκει και η Ευρώπη τα μεσαία κύματα τελειώνουν στους 1606,5 KHz. Στην ITU region 2, βόρεια και νότια Αμερική τα μεσαία κύματα τελειώνουν στους 1705 KHz και στην ITU region 3, Αυστραλία, Κίνα, Ινδονησία, Ιαπωνία κτλ τα μεσαία κύματα τελειώνουν στους 1710 KHz

Ένα μικρό μέρος των ραδιοφωνικών βραχέων κυμάτων βρίσκεται στο τέλος των μεσαίων συχνοτήτων Μ.F τα οποία εκτείνονται από τα 300 KHz έως τα 3ΜΗz. Το μεγαλύτερο μέρος των ραδιοφωνικών βραχέων κυμάτων βρίσκεται στα HF (High Frequencies - υψηλές συχνότητες 3ΜΗz έως 30ΜΗz). Δεν πρέπει να συγχέονται οι όροι «κύματα» που έχουν να κάνουν με ραδιοφωνικές μπάντες και «συχνότητες» που έχουν να κάνουν με την ονομασία των ζωνών που έχει χωριστεί το φάσμα των συχνοτήτων παγκοσμίως. Π.χ. LF 30 έως 300 KHz, MF 300 KHz έως 3MHz, HF 3 έως 30 MHz, VHF 30 έως 300 MHz κτλ.

Κάποια αναλογικά ραδιόφωνα ξεκινούν την μπάντα των βραχέων τους, ακριβώς από το τέλος των μεσαίων κυμάτων τους. Άλλα ξεκινούν μετά από ένα μικρό κενό, π.χ. από τους 2,5 MHz. Οι ψηφιακοί φορητοί δέκτες της εποχής μας αλλά και οι ραδιοερασιτεχνικοί, δεν έχουν κανένα κενό.

Μέσα από το εύρος ενός φέροντος σήματος 9ΚΗz δεν μπορούν να μεταφερθούν ακουστικές συχνότητες μεγαλύτερες από 9000Ηz. Ως εκ τούτου η ποιότητα και πιστότητα του ήχου είναι σχετικά χαμηλή. Εάν προωθηθούν στο φέρον σήμα ακουστικές συχνότητες μεγαλύτερες από 9KHz αφενός θα αποκτήσει το σήμα ανεπίτρεπτο εύρος, αφετέρου οι δέκτες δεν θα ανταποκριθούν καθώς έχουν τα δικά τους εσωτερικά φίλτρα που κόβουν τις ακουστικές συχνότητες πάνω των 9KHz. Οι κυρίαρχοι τρόποι διαμόρφωσης ενός σήματος στα βραχέα είναι η διαμόρφωση πλάτους (AM - Amplitude Modulation) και η διαμόρφωση μίας πλευρικής (SSB - Single Side Band) η οποία είναι ενεργειακά οικονομικότερη και καταλαμβάνει στενότερο εύρος ζώνης.

Άλλοι τρόποι μεταφοράς πληροφοριών. Διαμόρφωση συχνότητας στενής ζώνης (NBFM) χρησιμοποιείται στο υψίσυχνο κομμάτι των βραχέων. Ψηφιακή διαμόρφωση (DRM). Ραδιοτυλέτυπα, Radioteletype (RTTY). Φαξ. Τηλεόραση αργής σάρωσης, Slow-scan television (SSTV). Εκπομπή σημάτων Μορς, Continuous wave (CW).

Συγκεκριμένες και οριοθετημένες ζώνες των βραχέων κυμάτων, χρησιμοποιούνται από κρατικούς σταθμούς για ραδιοφωνικές εκπομπές μεγάλων αποστάσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, από ραδιοερασιτέχνες και από άλλες υπηρεσίες.

Οι κεραίες εκπομπής των βραχέων κυμάτων έχουν μικρότερο ύψος από αυτές των μεσαίων αλλά είναι πιο πολύπλοκες, καθώς έχουν επαναλαμβανόμενες συστοιχίες (ARRAYS), ιδίως αυτές των μεγάλων σταθμών όπου καταλαμβάνουν και μεγάλους χώρους μέχρι και πολύ μεγάλες εκτάσεις.

Οι κεραίες λήψεως μπορεί να είναι πολύ απλές, συνήθως οριζόντια σύρματα για ένα ραδιόφωνο βραχέων στο σπίτι, μέχρι και πολυπλοκότερες για ραδιοερασιτεχνική χρήση και χρήση άλλων υπηρεσιών. Μία κεραία λήψεως μπορεί ταυτόχρονα να είναι και κεραία εκπομπής εφόσον συντονισθεί σωστά στην επιθυμητή συχνότητα εκπομπής, και εφόσον προσεχθούν μερικά άλλα σημεία της.

Λόγω της ισχυρής ανάκλασης που υφίστανται αυτά τα κύματα σε ορισμένα στρώματα της ανώτερης ατμόσφαιρας, όπως το F1 και F2, μπορούν να διαδοθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος χρησιμοποίησής τους στις σημερινές ραδιομεταδόσεις.

https://el.wikipedia.org/wiki/Βραχέα_κύματα

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από το ίντερνετ υπάρχει και η δορυφορική εκπομπή της Φωνής της Ελλάδας σε ΗellaSat και Hotbird, και θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους δορυφόρους για παγκόσμια κάλυψη. Το πρόβλημα είναι οι ναυτικοί που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, και εκεί είναι που θα είναι εμφανής η αξία των Βραχέων και ΑΜ.

Link to comment
Share on other sites

39 λεπτά πριν, Ο Δημητρης έγραψε

Εδω που τα λεμε παντως υπάρχει μια λογική στην απόφαση. Με το internet σήμερα που λίγο πολυ ολοι έχουν στα σπίτια τους, μπορεί να ακουστεί σε ολο τον κοσμο. Τα βραχεα οσο και τα ΑΜ ειναι ασύμφορα απο θέμα κόστους. Απο ρεύμα καινε τα αντερα τους που λέμε. Αλλα και στην λειτουργία τους και απο θεμα συντήρησης (δεν υπαρχουν ανταλλακτικά) καθώς εχουμε να κάνουμε με λυχνίες και οχι σύγχρονα μηχανήματα με τρανζίστορ.

Πέρα από το internet υπάρχει και η δορυφορική μετάδοση της Φωνής της Ελλάδας σε HellaSat και Hotbird, που πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους δορυφόρους για παγκόσμια κάλυψη. Το πρόβλημα είναι οι ναυτικοί που δεν μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στο internet, και εκεί είναι που θα φανεί η αξία των Bραχέων και ΑΜ...

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

ΠΟΣΠΕΡΤ: «Δεύτερο «μαύρο» στην ΕΡΤ το κλείσιμο των βραχέων»

bf5b508e5171d17e87891b2275370d07_XL.thumb.jpg.0327d230411b356ee187aa7030985eb8.jpg

Στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΡΤ για την τύχη των εκπομπών της στα βραχέα και τα μεσαία, η Ομοσπονδία κάνει λόγο στο κείμενό της για «δεύτερο «μαύρο»» από το «επιτελικό κράτος Μητσοτάκη». Μεταξύ άλλων η ΠΟΣΠΕΡΤ κατηγορεί τη διοίκηση του φορέα ότι υποβάθμισε επίτηδες το κέντρο εκπομπής της Αυλίδας, με σκοπό να το οδηγήσει στο «λουκέτο».

Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την εντολοδόχο και διορισμένη από την κυβέρνηση της ΝΔ διοίκηση της ΕΡΤ, που επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού και ρεβανσισμού προχωρώντας με μια αιφνιδιαστική απόφαση αφ' ενός να διακόψει τη λειτουργία του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων Αυλίδας και αφ' ετέρου να προχωρήσει στην αποξήλωση των κεραιών στα Κέντρα Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων ΑΜ (Μέγαρα, Ρόδος, Χανιά, Κομοτηνή, Μάλγαρα κ.ά.).

Το Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων, το οποίο είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, επιτελεί κρίσιμο ρόλο στην εξυπηρέτηση του συνταγματικού σκοπού της ΕΡΤ και τη μετάδοση του ραδιοφωνικού της προγράμματος σε όλο τον κόσμο, το οποίο η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι κρατήσαμε ανοικτό κατά τη διάρκεια του αγώνα ενάντια στο «πραξικόπημα του μαύρου», διασφαλίζοντας τόσο τη μετάδοση του προγράμματος όσο και τον εξοπλισμό της ΕΡΤ που αποτελεί δημόσια περιουσία του Ελληνικού Λαού.

Μεγάλη εντύπωση και ανησυχία για τα ζητήματα ασφάλειας της χώρας, προκαλεί η ενημέρωση της Διοίκησης με την μορφή ερώτησης (!) προς τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών να αποφασίσουν τα ίδια, εάν επιθυμούν την συνέχιση της λειτουργίας των Βραχέων με δική τους ευθύνη, την στιγμή που μια σειρά γειτονικές χώρες κοινού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος εκσυγχρονίζουν και ενισχύουν ιδιαίτερα τις ανάλογες δομές.

Συγκεκριμένα, από το Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Αυλίδας εκπέμπει, μεταξύ άλλων, «η Φωνή της Ελλάδας» που αποτελεί ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό διεθνούς εμβέλειας και απευθύνεται στα 14 εκατομμύρια Ελλήνων ομογενών σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία κ.α., σε φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό καθώς και σε πλήθος Ελλήνων εργαζομένων εκτός συνόρων, όπως ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία και οδηγών φορτηγών που ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ αναγνωρίζοντας την μεγάλη σημασία της λειτουργίας του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων και της «Φωνής της Ελλάδας» στη διατήρηση δεσμών του απόδημου ελληνισμού με την πατρίδα, είχε διαχρονικά τονίσει την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων στηλιτεύοντας την διαρκή εγκατάλειψη και υπονόμευση της λειτουργίας του τόσο από την Διοίκηση της ΕΡΤ όσο και από την Πολιτεία.

Παρά τις διαρκείς παρεμβάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ, η Διοίκηση της ΕΡΤ οδήγησε στοχευμένα το Κέντρο Εκπομπής σε μαρασμό και υπολειτουργία, υποστελεχωμένο και με λιγοστό προσωπικό, παραδίδοντάς το βορά στα χέρια διαφόρων επιτήδειων ιδιωτών, αδιαφορώντας ακόμη και για την ασφάλεια του προσωπικού καθώς και για τον μεγάλης αξίας εξοπλισμό της εταιρείας.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πρόσφατα η Διοίκηση δεν είχε καν μεριμνήσει για τη φύλαξη του χώρου με αποτέλεσμα να υφίστανται σοβαρές καταγγελίες για κλοπές στο χώρο από τρίτα πρόσωπα και μόνο κατόπιν των ενεργειών της ΠΟΣΠΕΡΤ τοποθετήθηκε στο χώρο ένας φύλακας.

Με σειρά εγγράφων είχαμε καλέσει τη Διοίκηση να ενεργήσει άμεσα, λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και να προβεί στις δέουσες νομικές ενέργειες, ούτως ώστε να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στο Κέντρο Εκπομπής Αυλίδας και να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και η περιουσία της ΕΡΤ τονίζοντας την ανάγκη για αξιοποίηση του Κέντρου Εκπομπής Αυλίδας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω πολύ σημαντικών καταγγελιών μας, η διορισμένη Διοίκηση της ΕΡΤ όχι μόνο δεν προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες για την αναβάθμιση του Κέντρου (επιτακτικές προμήθειες ανταλλακτικών), αλλά αντίθετα, πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της και υποτελής στις έξωθεν και έσωθεν εντολές για απαξίωση της δημόσιας περιουσίας και σταδιακή εκποίηση και εκχώρηση των δημοσίων δομών σε ιδιώτες, προχώρησε στην απαράδεκτη απόφαση για παύση της λειτουργίας του Κέντρου Εκπομπής· μία πρακτική φίμωσης, γνωστή από τα «παλιά», όπως αυτή που είχε χρησιμοποιήσει και τον Ιούνιο του 2013 όταν έριξε μαύρο στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ.

Η εν λόγω απόφαση της ΕΡΤ να κλείσει ξαφνικά το Κέντρο Εκπομπής Αυλίδας και να αποξηλώσει τα συστήματα ιστών και κεραιών των Μεσαίων συχνοτήτων, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις διαρκείς καταγγελίες της ΠΟΣΠΕΡΤ ότι η σταδιακή και χρόνια υποβάθμισή τους απέβλεπε και είχε ως μόνο στόχο το κλείσιμο και την παύση λειτουργίας τους, όπως είχαμε τονίσει.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ σαν κύριος εκφραστής της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων της ΕΡΤ παραμένοντας αταλάντευτα πιστή στην αποστολή και τους καταστατικούς σκοπούς της θα διασφαλίσει, όπως πάντα, τη δημόσια περιουσία της ΕΡΤ και τις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθεροφωνίας και της Ενημέρωσης ενάντια και σε αυτό το νέο «πραξικόπημα του μαύρου», ενάντια στην αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της Διοίκησης της ΕΡΤ και όσων την στηρίζουν.

Πηγή:www.e-tetradio.gr

Link to comment
Share on other sites

''Τα βραχέα είναι καλύτερα από το ίντερνετ (και χρειάζονται)''. Άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών με αφορμή την απόφαση για κλείσιμο των πομπών των βραχέων από την ΕΡΤ. https://www.efsyn.gr/tehnes/media/331806_ta-brahea-einai-kalytera-apo-internet-kai-hreiazontai

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Η «Φωνή της Ελλάδας» εκπέμπει «SOS»

20/02/2022

voiceOfGreece.thumb.jpeg.04569f4e947d2149b0784b9505bed39e.jpeg

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται η απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να βάλει λουκέτο στην εκπομπή των βραχέων κυμάτων από την 1η Μαρτίου, ρίχνοντας το μπαλάκι για το κόστος λειτουργίας τους στα υπουργεία Εξωτερικών και Προεδρίας, αν και το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ καλύπτει την πλήρη λειτουργία της ΕΡΤ. Επί του ζητήματος ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή.

Η διοίκηση της ΕΡΤ είχε λάβει την απόφαση να κλείσουν τα βραχέα ήδη από το 2020, προχωρώντας μάλιστα στην ενοικίαση μεγάλης έκτασης των βραχέων στην Αυλίδα για αγροτικές καλλιέργειες. Το κύριο επιχείρημα είναι πως η συντήρηση των βραχέων είναι κοστοβόρα, καθώς αφορά παλιά τεχνολογία, και η ανάπτυξη της ERTFlix International θα καλύψει όλα τα κενά της ακρόασης της «Φωνής της Ελλάδας» μέσω διαδικτύου. Η streaming πλατφόρμα της ΕΡΤ περιλαμβάνεται πλέον σε πολλές δορυφορικές και ιντερνετικές πλατφόρμες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία.

Το αντεπιχείρημα όσων αντιδρούν είναι πως το διαδίκτυο δεν μπορεί να καλύψει τους δεκάδες χιλιάδες ναυτικούς που βρίσκονται στις θάλασσες και τα βραχέα είναι ο φθηνότερος τρόπος εκπομπής της ελληνικής γλώσσας σε όλη τη Γη, χωρίς τεχνολογικό περιορισμό! Στην απόφαση του λουκέτου αντέδρασαν δυναμικά κυρίως οι ενώσεις ναυτικών, η ΠΝΟ και η ΠΕΜΕΝ, καθώς επιμένουν πως το κλείσιμο της «Φωνής της Ελλάδας» στα βραχέα σημαίνει εξαφάνιση της ελληνικής γλώσσας για χιλιάδες ναυτικούς. Τέλος, η Ιωάννα Τριανταφύλλη τοποθετήθηκε με απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ προϊσταμένη της υποδιεύθυνσης της «Φωνής της Ελλάδας».

www.typologies.gr

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

ΕΡΤ: «Δεν χρειάζονται πια οι Έλληνες ομογενείς τα βραχέα»

 

1bf5bffc89b20167a945aebdf5779d82_XL.thumb.jpg.9a80c9f353be9da46ab6723d582cd1d6.jpg

Η ΕΡΤ εμμένει στο «λουκέτο» της αναλογικής μετάδοσης της Φωνής της Ελλάδας.

Λίγα 24ωρα πριν το κλείσιμο των βραχέων της, η δημόσια ραδιοτηλεόραση ανέβασε κείμενο στο site της, που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους προχωρά σε αυτή την ενέργεια. Μεταξύ άλλων η ΕΡΤ διαφημίζει την διαθεσιμότητα της Φωνής της Ελλάδας μέσω δορυφόρου και internet, ανακοινώνοντας και την ένταξή της στο νέο ERTflix International, που θα είναι διαθέσιμο για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Στη συνέχεια επισημαίνει τις «αδυναμίες» των βραχέων κυμάτων, λέγοντας πως δεν καλύπτουν ολόκληρη την ομογένεια, δεν υπολογίζονται πλέον από τη νέα γενιά και τα κράτη της Ευρώπης, και προβάλλει την εναλλακτική του δορυφορικού internet για τους ναυτικούς. Όλα αυτά σε απάντηση της προ ημερών ανακοίνωσης της ΠΕΝΕΝ και δημοσιευμάτων, κάνοντας σε αρκετά σημεία λόγο για «άγνοια» και «παραπληροφόρηση». Το κείμενο υπογράφει ο διευθυντής του τομέα απόδημου ελληνισμού της ΕΡΤ, Κώστας Μαχαίρας.

«Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πιο δυνατά από ποτέ ακούγεται σήμερα «Η Φωνή της Ελλάδας», με το σήμα της να φτάνει σε όλο τον κόσμο και τους Έλληνες ομογενείς να ενημερώνονται από τις εκπομπές της με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η φιλολογία που εμφανίζει τη «Φωνή της Ελλάδας» να κλείνει δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και όσα σχετικά διακινούνται είναι απολύτως παραπειστικά και ανακριβή. Αυτό που συμβαίνει, άλλωστε, είναι το ακριβώς αντίθετο: «Η Φωνή της Ελλάδας» εκσυγχρονίζεται, ενισχύεται και ανανεώνεται.

«Η Φωνή της Ελλάδας» εκπέμπει σήμερα δορυφορικά στην Ευρώπη, στην Αφρική, στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία. Βρίσκεται ελεύθερη σε δύο δορυφόρους πάνω από την Ευρώπη (στον Hotbird -13° E και στον Hellas Sat 4 – 39° E) όπως και στην Αφρική (Hellas Sat 3 – 39°), με αποτέλεσμα να ακούγεται στο Λονδίνο, στο Γιοχάνεσμπουργκ, στην Οδησσό και στο Κέιπ Τάουν. Στην Αυστραλία και στη Ν. Ζηλανδία βρίσκεται στον δορυφόρο Intelsat19.

Συμπέρασμα, πρώτο: Ποτέ στο παρελθόν «Η Φωνή της Ελλάδας» δεν βρισκόταν σε τόσους δορυφόρους.

«Η Φωνή της Ελλάδας» μεταδίδεται καλωδιακά σε πολλά ευρωπαϊκά δίκτυα. Στη Γαλλία από τη Free, στην Ελβετία από τη Swisscom, στη Γερμανία από τη Deutsche Telekom.

Διαδικτυακά, επίσης, μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο. Συμπεριλαμβάνεται στα πακέτα πολλών ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ραδιοφωνικών πλατφορμών, όπως των Deezer, TuneIn, Radioline, Phonostar, My tuner και ακούγεται σε όλες τις χώρες όπου η πλατφόρμα Deezer έχει LiveRadio (ΗΠΑ, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική), ακόμα και στα αυτοκίνητα.

Συμπέρασμα δεύτερο: Ποτέ στο παρελθόν οι Έλληνες της διασποράς δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Ποτέ δεν μπορούσαν να ακούν 24 ώρες live ελληνικό ραδιόφωνο στην Αμερική ή στη Βραζιλία.

«Η Φωνή της Ελλάδας» μαζί με την ERT World εντάχθηκαν πρόσφατα στην παγκόσμια πλατφόρμα της EON, NETTVPLUS και στο τέλος του μήνα θα τη βρίσκουν οι Έλληνες παντού στο κόσμο μαζί με την ERT World. Το ίδιο ισχύει για την πλατφόρμα ROKU.

Η ΕΡΤ τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει το ERTflix international, μια πλατφόρμα για τους Έλληνες ομογενείς όπου θα ενταχθεί η ERT World live και «Η Φωνή της Ελλάδας» live.

Τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο, επίσης, το Application της «Φωνής της Ελλάδας», ώστε να μπορούν όλοι να τη βρουν στο Google Play και στο iTunes.

Η ΕΡΤ έχει υπογράψει συμφωνίες με παρόχους δορυφορικού Ίντερνετ σε ελληνόκτητα πλοία και το επόμενο διάστημα οι Έλληνες ναυτικοί θα ακούν τη «Φωνή της Ελλάδας» δωρεάν, οπουδήποτε βρίσκεται το πλοίο, από οποιαδήποτε συσκευή θέλουν, tablet, υπολογιστή, κινητό και όποτε τους εξυπηρετεί.

Συμπέρασμα τρίτο: Ποτέ στο παρελθόν τα εκατομμύρια των αποδήμων και των εργαζόμενων στο εξωτερικό, οι ναυτικοί μας και οι Έλληνες φοιτητές, δεν είχαν τόσες δυνατότητες άμεσης πρόσβασης στην ενημέρωση, στον πολιτισμό και στην ψυχαγωγία.

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΒΡΑΧΕΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ

Ας δούμε και κάτι επιπλέον, για το οποίο, επίσης, ανθούν η άγνοια ή ακόμα και η παραπληροφόρηση.

Τα βραχέα τον προηγούμενο αιώνα αποτελούσαν αναγκαιότητα, καθώς δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι να φτάσει «Η Φωνή της Ελλάδας» όπου υπήρχαν Έλληνες. Για παράδειγμα, οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία προσπαθούσαν να ακούσουν στα ραδιόφωνα παγκόσμιας εμβέλειας το πρόγραμμα της «Φωνής», γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή. Σήμερα, αντίθετα, δεν έχει νόημα να ψάχνουν τη συχνότητα της Φωνής στα παλιά ραδιόφωνα, καθώς ακούνε τα πάντα στο διαδίκτυο, έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες, βλέπουν όλα τα ελληνικά κανάλια, υπάρχουν στα fm πολλά ελληνικά ραδιόφωνα, έχουν την Deutsche Welle με ελληνικό πρόγραμμα και μπορούν καθημερινά να ενημερώνονται και να ψυχαγωγούνται από την ERT World.

Με μια κουβέντα, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι Έλληνες φοιτητές να ψάχνουν τα βραχέα, όταν έχουν τη δυνατότητα να ακούνε από το κινητό τη «Φωνή της Ελλάδας».

Τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, το ένα μετά το άλλο, από την αρχή του 2000 σταμάτησαν τη μετάδοση μέσω βραχέων και κατήργησαν τις εγκαταστάσεις, θεωρώντας την τεχνολογία παρωχημένη και οικονομικά ασύμφορη. Πιστεύουν ότι με την ψηφιακή και τη διαδικτυακή μετάδοση καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους. Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταργήσει μέχρι σήμερα τα βραχέα είναι η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σερβία, το Κόσοβο, η Βουλγαρία. Το ίδιο έχει κάνουν η Ρωσία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, που κρατούν μια ελάχιστη μετάδοση για τους αυτόχθονες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Συμπέρασμα τέταρτο: Η θέση ότι ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διακόψει τη μετάδοση μέσω βραχέων είναι μύθος. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΒΡΑΧΕΑ

Η Ελλάδα μεταδίδει από κεκτημένη ταχύτητα, πολλές ώρες και με μεγάλο κόστος, χωρίς κανείς να μπορεί να αποδείξει ότι η μετάδοση πιάνει τόπο. Οι μόνοι που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας, οι οποίοι ακούν πραγματικά από τα βραχέα, είναι ορισμένοι χομπίστες ραδιολήπτες από διάφορες χώρες, που μας στέλνουν γράμματα και ζητούν κάρτες επιβεβαίωσης της ακρόασης.

Στην Αυστραλία δεν φτάνουμε με τα βραχέα. Υπάρχει η ERTWorld και «Η Φωνή της Ελλάδας» με πολλούς τρόπους και καλωδιακά και ιντερνετικά, έχει το SBS καλό ελληνικό ραδιοφωνικό τμήμα και αναμεταδίδει το SBS το κεντρικό μας τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων κάθε μέρα στις 10 π.μ.

Στην Αμερική και στον Καναδά μας ακούν ιντερνετικά και από καλωδιακές πλατφόρμες. Στην Ευρώπη είμαστε σε όλους τους δορυφόρους με την ERTWorld και τη «Φωνή της Ελλάδας», σε καλωδιακά δίκτυα και πλατφόρμες. Νότια Αφρική είμαστε δορυφορικά μέσω HellasSat και σε ψηφιακές πλατφόρμες, Το ίδιο και στη Βόρεια Αφρική. Στην Ουκρανία και στη Ρωσία μας ακούν διαδικτυακά και δεν φτάνουμε έτσι και αλλιώς με τα βραχέα σήμερα.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα μέρη που ζει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ομογένειας και τα βραχέα φαίνεται ότι δεν τα χρειάζεται. Δεν είναι αυτοσκοπός να ακούν βραχέα, όταν υπάρχει ενημέρωση και ψυχαγωγία με άλλους τρόπους.

Οι Έλληνες Ομογενείς, που δεν είναι 14 εκατομμύρια, όπως λανθασμένα αναφέρουν οι ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και αναπαράγουν οι ερωτήσεις των κομμάτων, γνωρίζουν πώς μπορούν να ακούσουν τη «Φωνή της Ελλάδας», επικοινωνούν και παρεμβαίνουν σ’ ένα ραδιόφωνο, που θέλει να είναι και η «Φωνή της Ελληνικής Ομογένειας, η δική τους Φωνή.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

Οι Έλληνες ναυτικοί, που είναι το σημαντικότερο ζήτημα, δεν καλύπτονται από τη σημερινή κατάσταση. Η κατεύθυνση μετάδοσης αφορά μόνο κάποια πλοία, που μπορεί να κινούνται στο συγκεκριμένο γεωγραφικό μήκος και πλάτος που μεταδίδουμε. Το ζητούμενο είναι να ακούν οι ναυτικοί όπου και να βρίσκεται το πλοίο και αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε ποτέ. Ακόμη και την εποχή που ήταν σε λειτουργία όλοι οι πομποί της Αυλίδας, η μετάδοση προς Αμερική, Αυστραλία, Αφρική διαρκούσε μόνο δυο ώρες την ημέρα.

Η δυνατότητα μέσω δορυφορικού Ίντερνετ υπάρχει και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Ήρθαμε σε επαφή με εταιρείες που παρέχουν δορυφορικό Ίντερνετ στα πλοία και δοκιμάσαμε τρόπους να μεταφέρεται το πρόγραμμα της «Φωνής της Ελλάδας» στα ελληνόκτητα πλοία. Η εμπειρία με τις δοκιμές που έγιναν στα πλοία έδειξε ότι οι ναυτικοί ενθουσιάστηκαν, γιατί ένιωσαν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενημερώνονται και ψυχαγωγούνται δωρεάν. Με τα βραχέα με μεγάλη δυσκολία πιάνουν ένα σήμα που χάνεται και ξαναβρίσκεται, σε ώρες που συχνά δεν μπορούν να ακούσουν.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους ναυτικούς ότι εργαζόμαστε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ακούν στα ελληνικά πλοία τη «Φωνή της Ελλάδας» παντού, όπου και να βρίσκονται, δωρεάν. Θέλουμε να ενημερώνονται, να ψυχαγωγούνται και να έχουν καθημερινή επαφή με την πατρίδα.

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Μέλημα της ΕΡΤ είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να ακούν τη «Φωνή της Ελλάδας» και να βλέπουν την ERT World παντού. Χωρίς δογματισμούς και με αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες.

«Η Φωνή της Ελλάδας» είναι ένα ραδιόφωνο με ιστορία οκτώ δεκαετιών που ανανεώνεται, εκσυγχρονίζεται τεχνολογικά, ενισχύεται με ανθρώπινο δυναμικό, κρατάει την παράδοσή του και την πολυφωνική του προσωπικότητα και συνεχίζει να αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει τους Έλληνες ομογενείς με την πατρίδα.

Το νέο πρόγραμμα της «Φωνής της Ελλάδας» εμπλουτίζεται με μια καθημερινή εκπομπή για την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού στην αγγλική γλώσσα με τίτλο «Greek Music express». Η εκπομπή απευθύνεται στους Έλληνες 3ης και 4ης γενιάς του εξωτερικού που δεν μιλούν καλά τη γλώσσα μας, καθώς και στους ξενόγλωσσους που αγαπούν την ελληνική μουσική. Ενισχύεται με καθημερινή ωριαία εκπομπή για τους Έλληνες ναυτικούς, με τίτλο «Καλές θάλασσες». Προστίθενται ομογενειακές εκπομπές, καθώς και με μια ωριαία εκπομπή «Οι Έλληνες της Αστόρια» με προφορικές μαρτυρίες των Ελλήνων της Αμερικής και τις ιστορίες εκπατρισμού τους.

Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να απευθύνεται σε 7.000.000 απόδημους, στους Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού, στους ναυτικούς, σε εκατοντάδες διπλωμάτες και υπαλλήλους στις Ελληνικές πρεσβείες με μία… Φωνή. Τη «Φωνή της Ελλάδας».

 

www.e-tetradio.gr

Link to comment
Share on other sites

Και ενώ η ΕΡΤ κλείνει τα βραχέα θεωρώντας τα ξεπερασμένα, το BBC ανοίγει νέες συχνότητες στα βραχέα για τους πολίτες της Ουκρανίας...

 

 

Επεξεργάστηκε από savvas70
Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Μέσω internet η «Φωνή της Ελλάδας»!

02/03/2022

image-1.thumb.png.c1fd0cb8456a6ce9bb063e7c06d659f7.png

Με έναν άλλο, πολυεπίπεδο, τρόπο θα συνεχίσει να μεταδίδει η ΕΡΤ τα προγράμματα της «Φωνής της Ελλάδας». Το επόμενο διάστημα οι έλληνες ναυτικοί θα ακούνε δωρεάν τη «Φωνή της Ελλάδας» στα ελληνόκτητα πλοία ύστερα από συμφωνίες που υπέγραψε η ΕΡΤ με παρόχους δορυφορικού internet.

Η «Φωνή της Ελλάδας» και η ERT World εντάχθηκαν πρόσφατα στην παγκόσμια πλατφόρμα NETTVPLUS της EON (United Group), όπως και στην πλατφόρμα ROKU, ενώ τον Μάρτιο η ΕΡΤ θα παρουσιάσει την πλατφόρμα ERTFlix International, όπως έχει γράψει η στήλη, όπου θα ενταχθούν η ERT World Live και η «Φωνή της Ελλάδας». Επίσης, το ραδιοφωνικό πρόγραμμα για τον Απόδημο Ελληνισμό θα είναι διαθέσιμο, σύντομα, στο Google Play και στο iTunes.

www.typologies.gr

Link to comment
Share on other sites

  • Super Συντονιστής
Στής 2/3/2022 καί ώρα 10:06 ΠΜ, Ο ioanis έγραψε

Μέσω internet η «Φωνή της Ελλάδας»!

02/03/2022

image-1.thumb.png.c1fd0cb8456a6ce9bb063e7c06d659f7.png

Με έναν άλλο, πολυεπίπεδο, τρόπο θα συνεχίσει να μεταδίδει η ΕΡΤ τα προγράμματα της «Φωνής της Ελλάδας». Το επόμενο διάστημα οι έλληνες ναυτικοί θα ακούνε δωρεάν τη «Φωνή της Ελλάδας» στα ελληνόκτητα πλοία ύστερα από συμφωνίες που υπέγραψε η ΕΡΤ με παρόχους δορυφορικού internet.

Η «Φωνή της Ελλάδας» και η ERT World εντάχθηκαν πρόσφατα στην παγκόσμια πλατφόρμα NETTVPLUS της EON (United Group), όπως και στην πλατφόρμα ROKU, ενώ τον Μάρτιο η ΕΡΤ θα παρουσιάσει την πλατφόρμα ERTFlix International, όπως έχει γράψει η στήλη, όπου θα ενταχθούν η ERT World Live και η «Φωνή της Ελλάδας». Επίσης, το ραδιοφωνικό πρόγραμμα για τον Απόδημο Ελληνισμό θα είναι διαθέσιμο, σύντομα, στο Google Play και στο iTunes.

www.typologies.gr

 

Νομιζω οτι αυτή ήταν η καλύτερη κίνηση της ΕΡΤ. Δεν ζούμε πλέων στην εποχή των σπηλαίων! Η τεχνολογία εχει προχωρήσει πολύ και υπάρχουν σύγχρονες λύσεις. 

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσε βέβαια και η ΕΡΤ να μην κλείσει το πολύ ισχυρό και με καθαρή συχνότητα πομπό της Ε.ΡΑ. Ρόδου στους 1260 χλκ (πρώην συχνότητα της VoA) η οποία κάλυπτε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το πομπό της Ε.ΡΑ. Χανίων στους 1404, οι οποίοι αποτελούσαν πολύ καλές λύσεις για τους ναυτικούς και όχι μόνο... Το δορυφορικό ίντερνετ δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια...

Επεξεργάστηκε από savvas70
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ευχάριστη είδηση, αφού μετά από αίτημα του Υπουργείου Άμυνας παρατείνεται η λειτουργία του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων Αυλίδας μέχρι τις 31 Μαϊου, οπότε θα επαναξιολογηθούν οι συνθήκες: https://www.e-tetradio.gr/Article/33712/paratash-zwhs-gia-ta-brahea-ths-ert-apo-to-ypoyrgeio-amynas

Επεξεργάστηκε από savvas70
Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...