Jump to content

Πήρε το «γήπεδο» της SuperLeague η Cosmote TV!

Αξιολογήστε το θέμα


ioanis

Recommended Posts

  • Μέλος

 Πήρε το «γήπεδο» της SuperLeague η Cosmote TV!

23/08/2021

760681823_10--COSMOTE-TV-1.thumb.jpg.d71993da4699a57d2e6447758e0d4367.jpg

Η είσοδος του ΟΤΕ στη Super League είναι η μεγάλη ανατροπή της σεζόν. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η Nova κρατούσε ως «κόρη οφθαλμού» τις συμφωνίες με τις μεγάλες ομάδες της Super League και τις έχασε μόνο από την ΕΡΤ, που ήθελε να μπει στο πρωτάθλημα, με παρέμβαση και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η Cosmote TV έκανε τις κινήσεις που έπρεπε αποκτώντας τα τηλεοπτικά δικαιώματα ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΟΦΗ για τα επόμενα δύο χρόνια, βάζοντας το πόδι της στο γήπεδο της Super League, το οποίο από το 1994 ήταν υπό τον έλεγχο της Nova (τότε Multichoice).

Η Cosmote TV εξασφάλισε τα δικαιώματα των λεγόμενων μικρών ομάδων (Λαμία, Βόλος, Παναιτωλικός, Απόλλων Σμύρνης, Ιωνικός) και το πρωτάθλημα αρχίζει το επόμενο Σαββατοκύριακο. Η Nova έχει τον Ολυμπιακό, τον Άρη, τον ΠΑΣ Γιάννενα, τον Ατρόμητο, τον Αστέρα Τρίπολης και αναμένει τον ΠΑΟΚ. Όμως με το «καλημέρα σας» η Cosmote TV θα έχει 8 ομάδες για να προσεγγίσει το ελληνικό κοινό της SL.

Το σημείο κλειδί ήταν η αποτυχία της Nova να πάρει από την Cosmote TV το «χρυσό έπαθλο» του Champions League, το οποίο, μαζί με το Europa League και το Europa Conference League, διατήρησε η Cosmote TV.

Ο Γιάννης Αλαφούζος ήταν ο άνθρωπος που είδε έγκαιρα το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τη Nova, εξαιτίας της διάθεσης υποτίμησης του ελληνικού πρωταθλήματος από την ηγεσία της πλατφόρμας. Ο ΟΤΕ και η Cosmote TV αξιοποίησαν την ευκαιρία και πέτυχαν να μπουν στη Super League με συμφωνία δύο ετών με την πράσινη ΠΑΕ, την ΑΕΚ, υπό τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος επίσης είχε ζητήματα συνεννόησης με τη Nova, και τον ΟΦΗ. Η Nova ανανέωσε τη συμφωνία της με τον Ολυμπιακό για έναν χρόνο, αφού η ηγεσία της ομάδας εξασφάλισε ένα υψηλό οικονομικό αντάλλαγμα και παρελκόμενες συνεργασίες με το Mega και τα έντυπα του Ομίλου Άλτερ Έγκο ΜΜΕ. Σε έναν χρόνο οι δύο πλευρές θα κληθούν να συζητήσουν εκ νέου.

www.typologies.gr

Link to comment
Share on other sites

Μ' αρέσει που... σ' άλλο άρθρο, υπάρχει ερώτηση σχετικά με την συμπεριφορά του "τηλεοπτικού οπαδού" (ή φίλαθλου χάριν... χαϊδέματος αυτιών)!

Έτσι όπως το πάνε οι ομάδες (κάθε χρόνο) με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους, είναι οι πρώτες υπαίτιες (εκτός από την κατάντια του -ο Θεός να το κάνει- προϊόντος) για την κατεύθυνση της λύσης από πειρατικές πηγές...

Ας πάρουν για παράδειγμα την λύση που δόθηκε στην Κύπρο!

Αυτά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων.

Από την άλλη, το να παίρνουν οι 4 συγκεκριμένες ομάδες λόγω (μαϊμού) εμπορικότητας τα περισσότερα χρήματα από τις υπόλοιπες, σε μόνιμη βάση, διαιωνίζοντας τον... αθέμιτο ανταγωνισμό, είναι ο κυριότερος -κατ' εμέ- λόγος, της συνεχιζόμενης κατρακύλας του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δηλαδή, έστω αποφασίζεται -επιτέλους- να το πάρουν... στα σοβαρά το θέμα οι εμπλεκόμενοι (Αμήν και πότε).

Υπάρχουν δύο λύσεις:

Η πρώτη, να προκριθεί για 3 χρόνια και με τις ανάλογες προϋποθέσεις, σε σχέση με τους παράγοντες που θα εμπλακούν στα οικονομικά των ομάδων, το μοντέλο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Premier League και από πλευράς τηλεόρασης, να υιοθετηθεί η λύση της πληρωμής "τηλεοπτικού εισιτηρίου" ανά αγώνα (Pay Per View), ή και των σημαντικότερων αγώνων (βλ. Ντέρμπυ) ξεχωριστά ή και μαζί, με το ανάλογο επιπλέον κόστος, αλλά καί στήριξης, πρώτα των επαρχιακών ομάδων, μέσω του εισιτηρίου που προαναφέρθηκε, συν τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά διαφημιστικά έσοδα σε ποσοστό π.χ. 60%, να πηγαίνουν στις ομάδες, ώστε με την κατάλληλη εμπορική συμφωνία, να είναι τέτοια, που να εξασφαλίζει όχι μόνο την βιωσιμότητα των ιδίων των ομάδων (κακώς λέγονται εταιρίες, αφού δεν λειτουργούν σαν εταιρίες αλλά... σαν κάτι άλλο...), αλλά και την οικονομική ανάπτυξη ακόμη καί της Γεωγραφικής Περιφέρειας απ' όπου προέρχονται και μ' ό, τι συνεπάγεται αυτό. 

Η δεύτερη, αν δεν είναι εφικτή να στηριχθεί η προσπάθεια από έναν συνδρομητικό φορέα, να μοιραστεί καί στους υπόλοιπους συνδρομητικούς φορείς, είτε συμβατικών λήψεων (επίγεια-δορυφορική-καλωδιακή, όταν κι αν υπάρξουν), είτε ευρυζωνικών δικτύων (μέσω IPTV ή 5G) με την προϋπόθεση, όλοι οι συνδρομητές, ανεξαρτήτου φορέα, να έχουν πρόσβαση στους αγώνες που επιθυμούν, χωρίς δηλαδή περιορισμό επιλογής του τηλεοπτικού παρόχου, όπως γίνεται σήμερα με τις Cosmote-Nova. Σ' αυτή την περίπτωση η τιμή ή καλύτερα το κόστος του "τηλεοπτικού εισιτηρίου" να είναι η ίδια όπως περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο. Δηλαδή, οι μεταδόσεις των αγώνων του Ελληνικού Πρωταθλήματος, να είναι ανεξάρτητες από τους συνδρομητικούς φορείς, κάτι σαν εξωτερικές παραγωγές.

Και μια καινοτόμα ιδέα:

Θα έπρεπε να υπάρξει καί επίγεια κωδικοποιημένη λήψη των αγώνων, δίνοντας την ευκαιρία στους τηλεθεατές που δεν θα μπορούν να βρίσκονται στο γήπεδο για "Χ" ή "Ψ" λόγους ή δεν θα έχουν την δυνατότητα να είναι συνδρομητές στον εκάστοτε φορέα, μέσω καρτών και με μοναδικό κωδικό αθλητικού γεγονότος, που θα πωλούνται ακόμη καί στα περίπτερα ή διαδικτυακά (όπως με τις "Google Pay Card") με το αντίστοιχο κόστος που θα ισχύει καί στους συνδρομητικούς φορείς, που τα στοιχεία του κωδικού να εισάγονται από το μενού που περιέχεται από το εξωτερικό άρθρωμα (Cam-Montule μοντούλα) που πωλείται ξεχωριστά και που εισάγεται στην αντίστοιχη θέση που υπάρχει (συνήθως από πίσω ή πλάγια) σ' όλες τις σύγχρονες τηλεοράσεις, συνήθως από την πίσω πλευρά τους.

Για το κόστος ανά αγώνα, γνώμη μου είναι να ξεκινά από 1€/αγώνα και αν συνδυαστεί μ' επιπλέον γεγονότα (ανάλογα του αριθμού των ντέρμπυ, είτε ενός γύρου ή των δύο αγωνιστικών γύρων + κύπελλο), να είναι το πολύ 24€/έτος, για την τριετία.

Να σημειώσω, ότι αναφέρω τα παραδείγματα, για δοκιμαστική εφαρμογή και όχι τυχαία, για τρία χρόνια. Να μην επιτρέπεται (ή καλύτερα ν' απαγορεύεται) να μπορεί πάνω στον χρόνο, κάποια από τις λεγόμενες εμπορικές ομάδες, έτσι ξαφνικά κι ένα πρωί να πυροδοτήσει την συμφωνία αποχωρώντας, Σ' αυτή την περίπτωση, θα πρέπει ν' αντιμετωπίσει και τις αντίστοιχες κυρώσεις, όπως για παράδειγμα επιστροφή όσων εισέπραξε μέχρι εκείνη την στιγμή ή προεισέπραξε (αν υπήρχε τέτοια συμφωνία) και αποκλεισμός απ' όλες τις εγχώριες διοργανώσεις και καταγγελία ακόμη καί στην UEFA, δίνοντας την θέση της στην επόμενη -βαθμολογικά- ομάδα. Το ίδιο φυσικά, θα ισχύει καί για τις υπόλοιπες ομάδες, κατά δεύτερο λόγο. 

Εγώ από την πλευρά μου, παρακολουθώ ποδόσφαιρο. επειδή υποστηρίζω -δεν το κρύβω- τον Άρη Θεσσαλονίκης, γιατί μου δείχνει ότι προσπαθεί να προσελκύσει -κακώς για μένα- μόνο τους οπαδούς της ομάδας, με τις ενισχύσεις που έκανε στις μεταγραφές, ωστόσο όμως, οι αποτυχίες στην Ευρώπη, δεν παύουν να είναι τροχοπέδη (όπως φυσικά καί για τις υπόλοιπες ομάδες) για την βελτίωση της συνολικής εικόνας.

Εν κατακλείδι, όπως παρατηρείται, οι 4 (Ολυμπιακός, Π.Α.Ο.Κ., Α.Ε.Κ., Π.Α.Ο.), συμπεριφέρονται με το χειρότερο δυνατό τρόπο στις υπόλοιπες ομάδες, καταστρέφοντάς τες (βλέπε πρόσφατη περίπτωση Π.Α.Ο.Κ. - Ξάνθης ή και παλαιότερες "συμμαχίες") κι αυτές, που όπως αποδεικνύεται, έχουν τους χειρότερους παράγοντες, με τα γνωστά αποτελέσματα (υποβιβασμός, χρέη κ.τ.λ..).

Επεξεργάστηκε από neoktistos
Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...