Jump to content

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για τη λειτουργία συμπληρωματικών εγκαταστάσεων εκπομπής από περιφερειακά κανάλια


ioanis

Recommended Posts

  • Μέλος

197a56c3a85219daa77e66f937852150_XL.thumb.jpg.67ce02f18f0b27ee4b70d10f5ab03dd4.jpg

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για τη λειτουργία συμπληρωματικών εγκαταστάσεων εκπομπής από περιφερειακά κανάλια

 

 

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναρτήθηκε η απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά για τους όρους και της προϋποθέσεις λειτουργίας «Συμπληρωματικών Εγκαταστάσεων Εκπομπής» ψηφιακού σήματος. Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε περιφερειακά κανάλια να εγκαταστήσουν συμπληρωματικούς αναμεταδότες σε περιοχές που δεν υπάρχει κάλυψη με το σήμα τους, όπως στις λεγόμενες "λευκές περιοχές" του χάρτη συχνοτήτων του 2012. Το κόστος της αγοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας των συμπληρωματικών εγκαταστάσεων βαρύνει αποκλειστικά τους παρόχους περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας που θα εκπέμπουν από αυτές.

Αναλυτικότερα, η απόφαση προβλέπει:

Όροι και προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας Συμπληρωματικών Εγκαταστάσεων Εκπομπής (ΣΕΕ) επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής.

Άρθρο 1
Σκοπός και Πεδίο Εφαρμογής
Η παρούσα υπουργική απόφαση ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας Συμπληρωματικών Εγκαταστάσεων Εκπομπής (ΣΕΕ) επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, προκειμένου να λειτουργήσουν επικουρικά για την πληρέστερη ραδιοκάλυψη μιας Περιφερειακής Ζώνης (ΠΖ) από παρόχους περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας οι οποίοι λειτουργούν νόμιμα στην εν λόγω ΠΖ.

Άρθρο 2
Βασικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας ΣΕΕ
Προϋπόθεση για την δημιουργία μιας ή περισσοτέρων Συμπληρωματικών Εγκαταστάσεων εκπομπής για την πληρέστερη ψηφιακή κάλυψη μιας ΠΖ είναι η ύπαρξη υποεξυπηρετούμενων περιοχών εντός της εν λόγω ΠΖ, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας απόφασης. Οι ΣΕΕ εντάσσονται αποκλειστικά και μόνο στα ομοσυχνοτικά δίκτυα των Εξυπηρετούμενων ΠΖ. Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία ΣΕΕ σε ομοσυχνοτικό δίκτυο διαφορετικό από την εξυπηρετούμενη ΠΖ σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση 42800/12 όπως εκάστοτε ισχύει.
Οι ΣΕΕ βρίσκονται υπό την τεχνική εποπτεία και ευθύνη του Κατόχου Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Ομοσυχνοτικού Δικτύου Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο οποίος αναλαμβάνει την εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και χρήση των ΣΕΕ.
Το κόστος προμήθειας, εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης μιας ΣΕΕ βαρύνει τους παρόχους περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας οι οποίοι εκπέμπουν το τηλεοπτικό περιεχόμενό τους από την ΣΕΕ αυτή. Το ίδιο ισχύει και για το κόστος μεταφοράς του περιεχομένου στις ΣΕΕ.

Άρθρο 3
Διαδικασία Έγκρισης Εγκατάστασης και Λειτουργίας ΣΕΕ
Για την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία της ΣΕΕ, απαιτείται απόφαση που εκδίδει ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Για την έκδοση της εν λόγω απόφασης, υποβάλλεται αίτηση εντός είκοσι (20) ημερών από την δημοσίευση της παρούσας, από το σύνολο των παρόχων περιεχομένου ενός συγκεκριμένου διαύλου (πολυπλέκτη) περιφερειακής εμβέλειας που επιθυμούν να μεταδοθούν τα προγράμματά τους από ΣΕΕ, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σύμφωνα με το υπόδειγμα που δημοσιεύεται στο Παράρτημα της παρούσας, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, η οποία πρέπει να είναι πλήρης και να περιέχει όλα τα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η αίτηση συνοδεύεται υποχρεωτικά από:
Δηλώσεις όλων των παρόχων περιεχομένου, που πρόκειται να μεταφερθούν από το συγκεκριμένο δίαυλο (πολυπλέκτη) της Εξυπηρετούμενης ΠΖ, περί αποδοχής της λειτουργίας της ΣΕΕ και της κάλυψης του κόστους προμήθειας, εγκατάστασης, μεταφοράς του σήματος στη ΣΕΕ και λειτουργίας αυτής. Την απεικόνιση της ραδιοκάλυψης της ΣΕΕ και τον εκτιμώμενο πληθυσμό σε επίπεδο οικισμών τους οποίους αποσκοπεί να καλύψει η θέση σε λειτουργία του αντίστοιχου ΣΕΕ.
Έγγραφη σύμφωνη γνώμη του Κατόχου Δικαιώματος Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Ομοσυχνοτικού Δικτύου Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής ότι συμφωνεί με την υποβληθείσα τεχνική μελέτη, κατά το μέρος που τον αφορά και ιδίως στο ότι δεν προκαλούνται επιζήμιες παρεμβολές στο λειτουργόν δίκτυο. Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης εγκατάστασης ΣΕΕ και την υλοποίησή της, ο Κάτοχος Δικαιώματος Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής υποβάλει στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και την ΕΕΤΤ τεχνικό δελτίο με τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά υλοποίησης το οποίο θα περιλαμβάνει τον αριθμό των κεραιοστοιχείων ανά πλευρά, τον προσανατολισμό των κεραιοστοιχείων ως προς τον βορρά, την γωνία κλίσης, κατασκευαστή και μοντέλο του πομπού και κεραιοστοιχείων, ύψος πυλώνα από την επι-
φάνεια του εδάφους, καθώς και το ύψος μέσου κεραίας από το έδαφος.

Άρθρο 4
Όροι Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων
Η περιοχή κάλυψης της ΣΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει την περιοχή της εξυπηρετούμενης ΠΖ που δεν καλύπτεται. Ο συγχρονισμός του δικτύου πρέπει πάντα να διασφαλίζεται ώστε να αποφευχθεί η όχληση στο κοινό. Η λειτουργία της ΣΕΕ οφείλει να συμμορφώνεται με τυχόν τροποποιήσεις του Χάρτη Συχνοτήτων για λόγους Διεθνούς Συντονισμού, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 9 του ν. 3592/2007, ως αυτό τροποποιήθηκε δια του άρθρου 80 παρ. 1 εδ. στ) του ν. 4070/2012, χωρίς να καταβάλλεται αποζημίωση.
Η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων των ΣΕΕ πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται ότι δεν επέρχεται επιζήμια παρεμβολή σε άλλα νομίμως λειτουργούντα δίκτυα. Σε περίπτωση μη δυνατότητας άρσης πιθανών παρεμβολών η εν λόγω χρήση πρέπει άμεσα να διακοπεί.

Άρθρο 5
Διεθνής Συντονισμός
Όπου απαιτείται διεθνής συντονισμός για την χρήση του διαύλου από την ΣΕΕ εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις των Τελικών Πράξεων της Περιοχικής Διάσκεψης Ραδιοεπικοινωνιών (RRC 06) της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) όπως εκάστοτε ισχύουν. Η χρήση του διαύλου από την ΣΕΕ θα εξετάζεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ως τη συμφωνία του με τις κατοχυρωμένες συχνότητες της χώρας.

Πηγή: digitaltvinfo

 

Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...