Jump to content

Ξεκινάει η πλατφόρμα Google News Showcase και στην Ελλάδα

Αξιολογήστε το θέμα


ioanis

Recommended Posts

  • Μέλος

Ξεκινάει η πλατφόρμα Google News Showcase και στην Ελλάδα

Google-News-Showcase.thumb.png.9c7c1b41d5b4bf9c1cba59e8f99efdb7.png

Μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα των εκδοτών

Η Google εμφανίζεται διατεθειμένη να προωθήσει το Google News Showcase στην Ελλάδα μέσα στον επόμενο μήνα, σε συνεργασία με ορισμένους εκ των εκδοτών. Σύμφωνα με την Google, η πλατφόρμα αυτή «βοηθά τους εκδότες που συμμετέχουν να μοιραστούν την εξειδίκευση και το ύφος σύνταξής τους μέσω μιας βελτιωμένης εμπειρίας αφήγησης». Ταυτόχρονα, η Google την προσδιορίζει ως ένα παγκόσμιο πρόγραμμα αδειοδότησης περιεχομένου και καταβάλλει πληρωμές στους συμμετέχοντες εκδότες.

google-news-showcase.thumb.jpeg.f9742441fc7d309e9950aa4675001640.jpeg

Ούτε ένα βήμα από το 2019!

Η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των Ευρωπαϊκών Οδηγιών περί πνευματικών δικαιωμάτων (2019/789 και 2019/790) είναι η μόνη ενδιαφέρουσα κίνηση που πραγματοποιείται, καθώς, στην πράξη, από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας η καθυστέρηση είναι σημαντική. Οι δύο οδηγίες εκδόθηκαν το καλοκαίρι του 2019 και το υπουργείο Πολιτισμού συνέταξε και ψήφισε το σχετικό σχέδιο νόμου τον Νοέμβριο του 2022.

Ο ν. 4996/2022, που θεωρείται από τους καλύτερους, προβλέπει πως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδρομείων, που ορίζεται ως ελεγκτής της διαπραγμάτευσης για το λεγόμενο «εκδοτικό δικαίωμα», θα έπρεπε έως το καλοκαίρι του 2023 να έχει εκδώσει τον κανονισμό με τα κριτήρια σχετικά «με την αμοιβή των εκδοτών από τους παρόχους υπηρεσιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας». Δύο μήνες πριν το τέλος του 2023 αυτό δεν έχει συμβεί. Η ΕΕΤΤ φέρεται να έχει διαμηνύσει πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρώσει το έργο σύνταξης του κανονισμού.

 

 Πότε θα πληρωθούν οι εκδότες;

Ακόμη, όμως, και όταν αυτός ολοκληρωθεί, θα χρειαστεί να περάσει πολύς καιρός ώστε οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, αν φυσικά δεν κληθούν τα δικαστήρια να κρίνουν μια ενδεχόμενη διένεξη. Με άλλα λόγια, θα περάσει πολύς καιρός για να εισπράξουν πνευματικά δικαιώματα οι επιχειρήσεις και κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρχουν έως τότε!

Οι ειδικοί του Τύπου προτείνουν στην ελληνική πλευρά να απορρίψει μεμονωμένες συμφωνίες και προσφορές που θα κάνει η Google. Στον αντίποδα, η διευθέτηση του ζητήματος θα κρατήσει πολύ καιρό και κανείς δεν γνωρίζει τι θα έχει συμβεί με την τεχνητή νοημοσύνη ή την εξέλιξη της τεχνολογίας. Η καθυστέρηση που παρατηρείται, πάντως, δεν βοηθάει τους έλληνες εκδότες.

typologies.gr

google-news-showcase.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...