Jump to content

Ερώτηση για τη Digea


ioanis

Recommended Posts

  • Μέλος

Ερώτηση για τη Digea

digea150-190.jpg.a775a9cea8fd7ca7727460cb92482475.jpg

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Όπως γνωρίζετε τα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια της χώρας έχουν υπογράψει σύμβαση με την DIGEA προκειμένου το σήμα τους να φθάνει μέχρι τους τηλεοπτικούς δέκτες των πολιτών που βρίσκονται εντός της περιοχής που το κάθε ένα καλύπτει. Όπως έγινε γνωστό πριν λίγες ημέρες, η DIGEA με αυθαίρετο και απροειδοποίητο τρόπο επέβαλλε αύξηση του ενοικίου συχνότητας κατά 8,5%, ενώ κατέστησε σαφές ότι ενδεχομένως αυτή η αύξηση να ακολουθηθεί και από νέα, κατά την περίοδο που διανύουμε.

 

Είναι γεγονός ότι η DIGEA, η οποία ελέγχεται ιδιοκτησιακά από τα μεγάλα κανάλια εθνικής εμβέλειας, κατέχει μονοπωλιακή θέση στην εν λόγω αγορά. Βρίσκεται έτσι στην ιδιαίτερα ισχυρή θέση να μπορεί να επικαλεστεί ό,τι την εξυπηρετεί ανάλογα με την περίπτωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τόσο τη συγκεκριμένη αύξηση, όσο και κάθε αύξηση στα ενοίκια που ζητά για χρήση των συχνοτήτων που διαχειρίζεται. Κατά συνέπεια κάθε τυχόν εσωτερικό ή άλλο ζήτημα που σχετίζεται με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας είναι δυνατόν εύκολα να μετακυλυθεί με άμεσους και έμμεσους τρόπους προς τους πελάτες της και ειδικά προς την περιφερειακή τηλεόραση, η οποία έτσι τελεί υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης οικονομικής και λειτουργικής ομηρίας, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι διαθέτει ιδιαίτερα περιορισμένα έσοδα και πόρους.

 

Αν και στις μεγάλες πόλεις ίσως δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό, ωστόσο η συνεισφορά των περιφερειακών τηλεοπτικών καναλιών στην ενημέρωση των πολιτών των τοπικών κοινωνιών της επαρχίας, ιδιαίτερα των περισσότερο απομακρυσμένων και των πιο μικρών, είναι ιδιαίτερη σημαντική και χρήσιμη. Χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες ενημερώνονται καθημερινά για πληθώρα τοπικών ζητημάτων μέσα από τις συχνότητες της περιφερειακής τηλεόρασης, θέματα τα οποία τις περισσότερες φορές είναι καθαρά τοπικού ενδιαφέροντος και χαρακτήρα και συνήθως δεν φθάνουν καν προς τα ενημερωτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας.

 

Παράλληλα και παρά τις έως τώρα ενέργειες, σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί το ζήτημα της αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, το οποίο δεν έχει ακόμα διευθετηθεί, γεγονός που επιτείνει την ανασφάλεια και την ανησυχία σχετικά με τη λειτουργία των μέσων σε βάθος χρόνου. Κατά συνέπεια χιλιάδες εργαζόμενοι και στελέχη που απασχολούνται στα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια καθημερινά ζουν και εργάζονται υπό διαρκές καθεστώς επαγγελματικής ανασφάλειας το οποίο διέπεται από συνεχείς παρατάσεις, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν το κανάλι στο οποίο εργάζονται κάποια στιγμή θα αδειοδοτηθεί και κατ’ επέκταση θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους ή εντωμεταξύ θα αναγκαστεί να κλείσει λόγω και των υπερβολικών οικονομικών απαιτήσεων από την πλευρά της DIGEA.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να προστατευθεί η περιφερειακή τηλεόραση από αυθαίρετες και υπερβολικές επιβαρύνσεις για τη μετάδοση του σήματος μέσω της DIGEA;

 

Ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την οριστική θέσπιση πλαισίου αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και μέσων ενημέρωσης;

 

Ποιες άλλες ενέργειες προγραμματίζει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς ιδιότυπες ομηρίες και υπέρογκες και αυθαίρετες οικονομικές επιβαρύνσεις;

typologies.gr

Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...