Jump to content

Ειδήσεις και αλλαγές στην λήψη των  multistream στις 9E

Αξιολογήστε το θέμα


tasos.cz

Recommended Posts

  • Μέλος

Ειδήσεις και αλλαγές στην λήψη των  multistream στις 9E

Καλύτερη τεχνική ποιότητα και περισσότερα προγράμματα υψηλής ευκρίνειας. Αυτές είναι οι κύριες αλλαγές στο συνεχιζόμενο στάδιο στην ιταλική επίγεια μετάδοση. Οι αλλαγές είναι ενδιαφέρουσες όχι μόνο για τους θεατές εντός της εμβέλειας των ιταλικών επίγειων πομπών αλλά και για τους λάτρεις των δορυφορικών λήψεων.

Η Ιταλία αποφάσισε να βασιστεί στους δορυφόρους για την διανομή προγραμμάτων σε μεμονωμένους επίγειους  πομπούς. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιεί χωρητικότητα για τις λεγόμενες επίγειες γραμμές διανομής πολυπλεξίας των δορυφόρων Eutelsat 9B (9 ° E) και Eutelsat 5 West B (5 ° W). Ενώ ο πρώτος δορυφόρος χρησιμοποιείται για μεγάλους εμπορικούς σταθμούς και τοπικά προγράμματα, ο δεύτερος χρησιμοποιείται κυρίως για τη διανομή παραλλαγών των πολυπλεξιών του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Rai. Την  χωρητικότητα στις 9 ° E για παρόμοιους σκοπούς χρησιμοποιεί επίσης η Ουκρανία (DVB-T2  πολύπλέκτες ZeonBud) και στις 5 ° W η Γαλλία για τους δημόσιους και εμπορικούς σταθμούς.

footprint-eutelsat-9b-italia-beam.jpg
Εικ. 1 - Αποτύπωμα δορυφόρου Eutelsat 9B, ιταλική δέσμη (Italian beam)

Οι πολυπλέκτες διανομής για επίγειους πομπούς μεταδίδονται και στους δύο δορυφόρους σε λειτουργία πολλαπλής ροής (multistream). Επομένως για την λήψη απαιτείται αποκωδικοποιητής που να υποστηρίζει αυτήν τη λειτουργία. Αλλά  ούτε και αυτό μπορεί να αρκεί..

Τις τελευταίες μέρες, υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα  στη διανομή των multiplex στον δορυφόρο Eutelsat 9B. Για τους κυνηγούς προγραμμάτων και για δοκιμές του δέκτη η τρέχουσα κατάσταση στη διάδοση είναι απολύτως ιδανική.

1. Το τέλος της λήψης ουκρανικών προγραμμάτων?
Το ZeonBud χρησιμοποιεί δύο αναμεταδότες στον δορυφόρο Eutelsat 9B, που καλύπτουν τη βόρεια Ευρώπη, τη Βαλτική και την Ουκρανία. Είναι μια μετάδοση στις ακόλουθες παραμέτρους:

* freq. 12,265 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK
* freq. 12,303 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK

Ο πρώτος αναμεταδότης ήταν  από καιρό  επηρεασμένος με την εκπομπή στην ίδια συχνότητα από την ιταλική δέσμη. Στην επικράτειά μας (ΣΣ Τσεχίας) συνήθως «συναντιούνται» σήματα και από τα δυο δέσμες , κάτι που τελικά έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία λήψης εκπομπών και από τις δυο δέσμες. Τα σήματα στην επικράτειά μας παρεμβάλλει  το ένα το άλλο.

Δυστυχώς, η Ιταλία ενεργοποίησε έναν άλλο αναμεταδότη (12.303 GHz) στον δορυφόρο Eutelsat 9B, καθιστώντας έτσι αδύνατη τη λήψη του δεύτερου πολυπλέκτη ZeonBud.

Προς το παρόν, οι δύο παραπάνω συχνότητες είναι οι μόνες που αμοιβαία παρενοχλούνται εδώ στην Τσεχική Δημοκρατία. Επιπλέον, δεν υπάρχει πλέον σε λειτουργία κανένας αναμεταδότης στην «ουκρανική» δέσμη  που να μην έχει ενεργή εκπομπή στην ίδια συχνότητα στην ιταλική δέσμη.

Η επαναχρησιμοποίηση συχνότητας (frequency reuse) επιτρέπει να χρησιμοποιείτε πιο αποτελεσματικά μια περιορισμένη ζώνη συχνοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο σε διαφορετικές περιοχές στις ίδιες συχνότητες  μπορούν να εκπέμπουν και άλλοι πολυπλέκτες ή υπηρεσίες δεδομένων.

Το τέλος της λήψης αναμεταδοτών ZeonBud στην επικράτειά μας (ΣΣ Τσεχίας) ενδέχεται να μην επηρεάσει όλους τους τηλεθεατές. Πρόκειται για περιοχές που δεν καλύπτονται πλέον από την ιταλική δέσμη του δορυφόρου Eutelsat 9B.

screen-test-pattern.jpg
Εικ. 2 - Παλιό-νέο  multiplex στους 12,226 GHz σε multistream με χρωματικές ζώνες

2. (Παλαιό) νέος πολυπλέκτης
Ο αναμεταδότης με συχνότητα 12,226 GHz  μετά από καιρό είναι ξανά ενεργός.
Αυτή τη φορά λειτουργεί μόνο στην ιταλική δέσμη, στην  οποία υποβάλλονται τεχνικές δοκιμές της διανομής, η οποία μετακινήθηκε από τη συχνότητα των 12.418 GHz, η οποία επίσης απενεργοποιήθηκε. Η μετάδοση περιέχει δύο stream  με προγράμμα HD με έγχρωμες γραμμές.

Παράμετροι multiplex:
freq. 12,226 GHz, pol. V, SR 31400, FEC 2/3, DVB-S2/16PSK, multistream, stream 16 και 20

3. Διαμόρφωση 16APSK
Για τη λήψη των ιταλικών πολλυπλεκτών διανομής, απαιτείται όχι μόνο δέκτης με υποστήριξη πολλαπλής ροής (MIS) αλλά και με διαμόρφωση 16APSK που χρησιμοποιείται από ορισμένους Ιταλικούς πολυπλέκτες εδώ και αρκετούς μήνες. Για τους κυνηγούς σημάτων, αυτό μπορεί να είναι ένα από τα εμπόδια για την πρόσβαση σε όλα τα ιταλικά προγράμματα.

Με τη διαμόρφωση 16APSK (και άλλες κατάλληλα επιλεγμένες παραμέτρους), αυξάνεται η συνολική χωρητικότητα του πολυπλέκτη, επιτρέποντας έτσι τη διάδοση περισσότερων stream.

4. FEC 2/3 με διαμόρφωση 16APSK
Υψηλότερη δορυφορική χωρητικότητα  αποκτά ο πάροχος όχι μόνο χρησιμοποιώντας τη διαμόρφωση 16APSK και τον μέγιστο δυνατό symbol rate, αλλά και επιλέγοντας την παράμετρο FEC.

Όταν η Ιταλία δοκίμαζε την διαμόρφωση 16APSK, πραγματοποιήθηκαν για λίγο οι δοκιμές με FEC 5/6  . Αν και αυτός ο συνδυασμός έφερε υψηλή χωρητικότητα για σκοπούς διανομής, από την άλλη πλευρά, είχε ήδη ανεπαρκές απόθεμα σήματος κάτω από επιδεινούμενες συνθήκες λήψης. Για αυτό στην διαμόρφωση 16APSK άρχισαν να χρησιμοποιείται τα 3/4
Τελικά και τα 3/4 μπορεί να μην είναι κατάλληλα και ένας από τους πολυπλέκτες διανομής άλλαξε σε μια πιο ευνοϊκή παράμετρο FEC 2/3.

Αλλαγμένη  παράμετρος FEC για αναμεταδότη σε ιταλική δέσμη:
freq. 12,380 GHz, pol. V, SR 31400, FEC 2/3 (πριν 3/4), DVB-S2/16PSK, multistream, stream 23, 24 a 25

screen-supertennis-hd.jpg
Εικ. 3 - Λήψη σταθμού SuperTennis HD

5. Υψηλότερη διαμόρφωση ή λιγότερο ευνοϊκό FEC = μεγαλύτερο κάτοπτρο

Με τη μετάβαση των πολυπλεκτών διανομής σε υψηλότερη διαμόρφωση 16APSK, απαιτείται για την λήψη μεγαλύτερο δορυφορικό πιάτο. Γενικά, δεν είναι δυνατό να οριστεί πόσο μεγάλο πιάτο απαιτείται για την λήψη αυτών των  διαδρομών διανομής. Εξαρτάται από τον τόπο λήψης. Γενικά, καλύτερες συνθήκες λήψης από την ιταλική δέσμη  του δορυφόρου Eutelsat 9B βρίσκονται στην  νότια Τσεχία. Το σήμα σταδιακά εξασθενεί στην επικράτειά μας (ΣΣ Τσεχίας).

Ωστόσο, οι κυνηγοί δορυφορικών σημάτων με μεγάλα δορυφορικά κάτοπτρα  μπορούν να λάβουν ενδιαφέροντα « δορυφορικά αλιεύματα» στον δορυφόρο Eutelsat 9B. Θυμίζουμε ότι σε αυτόν τον δορυφόρο εκπέμπει το δημοφιλές κανάλι τένις SuperTennis HD, το οποίο εκπέμπει εδώ FTA (παλαιότερα αυτός ο σταθμός ήταν FTA και στην λήψη  DTH στο δορυφορικό σύστημα Eutelsat Hot Bird στις 13 ° E).  Η εκπομπή μεταδίδεται σε διαμόρφωση 8PSK και FEC 5 / 6 καθως  και πλήθος άλλων ιταλικών εμπορικών σταθμών, τώρα πια σε HD. Και πάλι χωρίς να χρειάζεται κάρτα αποκωδικοποίησης.

Τα multiplex διανομής χρησιμεύουν κυρίως ως γραμμή μετάδοσης για επίγειους πομπούς και σε καμία περίπτωση δεν προορίζονται για μεμονωμένη λήψη. Η ελεύθερη μετάδοση (FTA) και η διαθέσιμη τεχνολογία λήψης επιτρέπουν τη λήψη δεκάδων άλλων προγραμμάτων.

Πηγή: parabola.cz, Επιμέλεια: Tasos.cz

Link to comment
Share on other sites

Το multiplex διανομής είναι το σύστημα που φημολογείται ότι θα χρησιμοποιεί η ΕΡΤ  στον HellaSat από το 2023 και μετά (και ίσως και η DIGEA στον ΕUTELSAT 3B) με τη μετάβαση στο DVB T-2. Μέχρι τότε όσοι είμαστε εκτός της ελληνικής επικράτειας θα πρέπει να παροπλιστούμε με τους ανάλογους δέκτες...

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Εννοείς να οπλιστούμε με τους ανάλογους δέκτες Σάββα :captain:

Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...