Jump to content

Τεχνικά και άλλα θέματα από τον τσέχικο τύπο

Αξιολογήστε το θέμα


tasos.cz

Recommended Posts

  • Μέλος

Μια και το παρακάτω τεχνικό θέμα από την Τσεχία δεν είναι δορυφορικό, δημιούργησα την παρούσα στήλη "Τεχνικά και άλλα θέματα από τον τσέχικο τύπο". Είμαι βέβαιος ότι η στήλη τούτη θα περιβληθεί με το ίδιο ενδιαφέρον και την αγάπη σας όπως η στήλη "Δορυφορικά νέα από τον τσέχικο δορυφορικό τύπο" 

Πάντα φιλικά Τάσος από την Τσεχία

Tasos.cz :fahne90:

 

Η Πολωνία μεταβαίνει σε DVB-T2 / HEVC

getthumbnail.aspx?w=20000&h=20000&q=100&

 

Σημαντικές αλλαγές στη διανομή προγραμμάτων μέσω επίγειων πομπών προβλέπονται στην Πολωνία. Τα multiplex θα μετατραπούν στο DVB-T2 και τα προγράμματα στον κωδικοποιητή HEVC (H.265).

 

Οι κύριοι πανεθνικοί πολωνικοί πολυπλέκτες λειτουργούν αυτήν τη στιγμή σε DVB-T και τα προγράμματα μεταδίδονται σε MPEG-4 / H.264. Αυτό όμως θα αλλάξει τους επόμενους μήνες. Η μετάβαση  στο DVB-T2 θα ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

 

Η μετάβαση από το DVB-T / MPEG-4 στο DVB-T2 / HEVC έχει προγραμματιστεί σε συνολικά 4 στάδια. Αυτά θα είναι τα ίδια για τις πολυπλέξεις 1, 2, 3 και 4.  Ελαφρά διαφορετικός θα είναι ο πολυπλέκτης 3 όπου ορισμένες περιοχές αποτελούν μέρος άλλων σταδίων της μετάβασης στη δεύτερης γενιάς επίγεια ψηφιακή μετάδοση.

 

Πηγή: parabola.cz, Επιμέλεια: Tasos.cz

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Το τέλος του ουκρανικού «ονείρου». Καταστράφηκε το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο, το An-225 Mrija

9c03fe5e-1189-497c-9134-2c03f370ed7c
Antonov An-225 foto Profimeda

Στη μάχη για το αεροδρόμιο στο Hostomel καταστράφηκε το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο.  Το επιβεβαίωσε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας  Dmytro Kuleba.

Το Antonov An-225 Mrija ήταν ξεχωριστό αεροσκάφος που τραβούσε την προσοχή όλων των οπαδών της αεροπορίας.

Ο κατασκευαστής πιστεύει ότι το αεροσκάφος είναι δυνατόν να επισκευαστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο για την επισκευή θα χρειαστούν πέντε χρόνια και το κόστος επισκευής θα ανέλθει σε 65 δισεκατομμύρια κορόνες Kč  (ΣΣ τσέχικες κορόνες, 1 € = 25 Kč)

Πηγή: tn.nova.cz, Επιμέλεια: Tasos.cz

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Ένας διάσημος πιλότος πέθανε υπερασπιζόμενος το Κίεβο. 

4c48c69c4ac2251507cf09d87c11fd59.jpg
Ο συνταγματάρχης Oleksandr Oksanchenko πέθανε υπερασπιζόμενος το Κίεβο.
 
Ο Ουκρανός αεροπόρος Oleksandr Oksanchenko γνωστος με το παρατσούκλι  Γκρίζος Λύκος, συνταξιοδοτήθηκε το 2018, αλλά συνέχισε να εργάζεται ως σύμβουλος και εκπαιδευτής. Αποσύρθηκε από την ενεργό συνταξιοδότηση για να υπερασπιστεί την πατρίδα του από τα ρωσικά στρατεύματα. 

O "Grey Wolf"  ήταν γνωστός απο τις αεροεπιδείξεις στους χιλιάδες φανατικούς φίλους του είδους σε όλο τον κόσμο.  

 

Ο Oksanchenko απογειώθηκε για να σταματήσει τα ρωσικά αεροπλάνα στην πρώτη φάση της εισβολής και το αεροσκαφος του καταρρίφθηκε στον ουρανό της Ουκρανίας πιθανότατα από πύραυλο S400 σε πτήση κοντά στο Κίεβο οπως αναφερει η ουκρανική ιστοσελίδα Unian.

O πιλότος τιμήθηκε ήδη με τον τίτλο του "Ήρωα της Ουκρανίας".

Πηγη: cnn.iprima.cz, Επιμελεια: Tasos.cz

Επεξεργάστηκε από tasos.cz
Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Η Τσεχική τηλεόραση αρχίζει να παρουσιάζει  τα Γεγονότα και στα Ουκρανικά

logo-ceska-televize_vyskove.jpg
česká televize ČT (Τσεχική τηλεόραση CT)

Με ευκολότερη πρόσβαση στις τρέχουσες πληροφορίες, η ČT (Τσεχική Τηλεόραση) θέλει να διευκολύνει τους πρόσφυγες που προέρχονται από την Ουκρανία να βρουν το δρόμο τους στη νέα χώρα. Ως εκ τούτου η ČT θα ξεκινήσει επίσης το κεντρικό πρόγραμμα ειδήσεων στη μητρική του γλώσσα. Εκδηλώσεις που μεταφράζονται ταυτόχρονα στα Ουκρανικά θα είναι διαθέσιμες στην εφαρμογή HbbTV και στον ιστότοπο εκπομπής iVys, πάντα από τις 7 μ.μ.  «Η τσεχική τηλεόραση ανταποκρίνεται πάντα άμεσα στην τρέχουσα κατάσταση στην κοινωνία και αυτή τη στιγμή κατανοούμε τις ειδήσεις στα ουκρανικά ως ένα άλλο μέρος της δημόσιας υπηρεσίας», δήλωσε ο Petr Dvořák, Διευθύνων Σύμβουλος της Τσεχικής Τηλεόρασης.

πηγή: CT (Τσεχική Τηλεόραση), παρουσίαση: parabola.cz, επιμέλεια: Tasos.cz

Επεξεργάστηκε από tasos.cz
Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Η Τσέχικη Ραδιοφωνία δώρισε στην Ουκρανία  απαραίτητο εξοπλισμό για ραδιοφωνική μετάδοση

170.jpg
Τσεχική ραδιοφωνική τεχνολογία για την Ουκρανία (φωτογραφία: Čro, Τσέχικη Ραδιοφωνία)

Κατόπιν αιτήματος του ουκρανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα UA: PBC, η Τσεχική Ραδιοφωνία παρέδωσε τεχνικό εξοπλισμό και υλικό στην Ουκρανία. Χάρη σε αυτή τη δωρεά, θα είναι δυνατή η δημιουργία προσωρινών ουκρανικών ραδιοφωνικών σταθμών σε περίπτωση που οι τρέχουσες εγκαταστάσεις εκπομπής καταληφθούν ή καταστραφούν από τα ρωσικά στρατεύματα.

171.jpg
Τσεχική ραδιοφωνική τεχνολογία για την Ουκρανία (φωτογραφία: Čro, Τσέχικη Ραδιοφωνία)

«Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τους Ουκρανούς ραδιοφωνικούς συναδέλφους μας. Προσπαθούμε να μάθουμε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε συγκεκριμένα ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν ραδιοφωνικές εκπομπές και να ενημερώνουν το ουκρανικό κοινό για τα τρέχοντα γεγονότα στη χώρα. Ανταποκριθήκαμε αμέσως σε αίτημα του UA: PBC και στείλαμε τον τεχνικό εξοπλισμό και τον εξοπλισμό πληροφορικής που απαιτείται για τη δημιουργία προσωρινών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στην Ουκρανία », δήλωσε ο René Zavoral, Διευθύνων Σύμβουλος της Τσεχικής Ραδιοφωνίας.

Πηγή: :Čro (Τσέχικη Ραδιοφωνία), παρουσίαση: parabola.cz , Επιμέλεια:Tasos.cz

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Η τηλεόραση Antik TV κατευθύνεται προς την Τσεχία. Ποντάρει σε επιθετική τιμή, με 199 CZK (8 ευρώ) θα προσφέρει 134 σταθμούς για έως και 7 συσκευές

getthumbnail.aspx?crop=1&w=690&h=345&q=6

Η σλοβάκικη Antik Telecom λανσάρει υπηρεσίες και στη χώρα μας (ΣΣ Τσεχία). Χωρίς να παρέχει internet, αλλά με υπηρεσίες τηλεόρασης Antik TV. Εδώ στοχεύει να διεισδύσει ανάμεσα σε σχεδόν δώδεκα μεγάλες τηλεοράσεις Διαδικτύου, οι οποίες έχουν τους μεγαλύτερους εγχώριους παρόχους. Ταυτόχρονα, η Antik TV έχει κάτι να προσφέρει.

Προσφέρει μια δωρεάν παροχή, δύο επί πληρωμή και δύο πακέτα. Η τηλεόραση μπορεί να παρακολουθηθεί σε οποιαδήποτε συσκευή, έως δύο τηλεοράσεις ή STB και πέντε κινητά τηλέφωνα ή tablet. Το Antik τρέχει σε Android και iOS, αλλά υποστηρίζει επίσης το Android TV, Apple TV, smart TV από τη Samsung και την LG και έχει το δικό της αποκωδικοποιητή.

Η δωρεάν παροχή περιλαμβάνει τσέχικα και σλοβακικά δημόσια τηλεοπτικά κανάλια, Seznam TV, Noe, NASA και ορισμένους περιφερειακούς σταθμούς. Σχεδόν τα πάντα σε HD. Το βασικό πακέτο επί πληρωμή Antik TV Mini με CZK 199 (8 ευρώ) περιλαμβάνει ήδη 134 σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων των τσέχικων και σλοβάκικων ιδιωτικών καναλιών (Nova, Prima, Barrandov, Joj, Markíza), αθλητικών (Sport 1 και 2, Arena Sport 1 και 2, Golf Channel και άλλα), ντοκιμαντέρ (National Geographic, History Channel, Love Nature και άλλα), ταινία (Filmbox, AMC, AXΝ και άλλα), παιδικά (Disney, Nickelodeon, Minimax και άλλα) καθώς και μουσικά κανάλια.

Το ακριβότερο Antik TV με CZK 299  (12  ευρώ) προσφέρει 161 κανάλια, επιπλέον έχει τα κανάλια Discovery, Europosport 1 και 2, Nova Sport 1 και 2 και άλλα κανάλια του Filmbox. Για όποιον  θέλει ακόμα περισσότερα, με επιπλέον 99 CZK (4 ευρώ) υπάρχει το πακέτο Babylon με 13 ερωτικούς σταθμούς και με 239 CZK (10 ευρώ) ένα πακέτο ταινιών με HBO 1, 2 και 3, συν Cinemax 1 και 2. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και το HBO Max.

Πηγή: avmania.zive.cz, Επιμέλεια: Tasos.cz

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Το δίκτυο internet Starlink στην Ουκρανία είναι κόκκινο πανί για τους Ρώσους!
Ο κίνδυνος επιθέσεων είναι υψηλός, δηλώνει ο Μασκ


what-spacex-starlink-brought.png?w=600?w

Ο Έλον Μασκ, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής εμπορικών σημάτων όπως η Tesla και η SpaceX, προειδοποίησε στο Twitter ότι η δική του ευρυζωνική δορυφορική υπηρεσία Starlink είναι πιθανός στόχος για ρωσικές επιθέσεις. Επισημαίνει ειδικότερα το γεγονός ότι αυτό το Διαδίκτυο είναι de facto το μόνο μη ρωσικό σύστημα που διατίθεται επί του παρόντος στην Ουκρανία. Ο ιδιοκτήτης του Starlink δήλωσε « Τα Starlink είναι το μόνο μη ρωσικό σύστημα επικοινωνίας που εξακολουθεί να λειτουργεί σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας. Η πιθανότητα να αποτελέσει στόχο είναι επομένως μεγάλη. Παρακαλώ χρησιμοποιήστε το προσεκτικά."

Σύμφωνα με το CTK και το Reuters, οι φόβοι του Έλον Μασκ εμφανίστηκαν ως απάντηση σε μια πρόσφατη προειδοποίηση ότι ο εξοπλισμός δορυφορικής λήψης θα μπορούσε να γίνει στόχος ρωσικών επιθέσεων. Θα θέλαμε απλώς να σας υπενθυμίσουμε ότι το Starlink παραδόθηκε στην Ουκρανία στις 28 Φεβρουαρίου κατόπιν αιτήματος της τοπικής κυβέρνησης για έκτακτη βοήθεια. «Εάν ο Πούτιν ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία, τα τερματικά των χρηστών είναι ένα κόκκινο πανί για τους Ρώσους», έγραψε ο John Scott-Railton, ανώτερος ερευνητής στο Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Πηγή: fonetech.cz , Επιμέλεια: Tasos.cz

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Ο ρωσικός λογοκριτής Roskomnadzor θα μπλοκάρει το YouTube, οι influencers θα χάσουν τα προς το ζην

FOI4XliXwAITFDP?format=jpg&name=small

Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες ότι το καθεστώς του Πούτιν θα μπλοκάρει σύντομα το YouTube. Το  δημοφιλές αυτό κοινωνικό δίκτυο μπορεί να αποκλειστεί σχεδόν αμέσως.

Το γραφείο λογοκρισίας Roskomnadzor απέκλεισε την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα Facebook, Twitter και Instagram. Οι χρήστες δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στις εφαρμογές εκτός μετά τη χρήση του εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την ίδια τύχη θα έχει σύντομα και η πλατφόρμα βίντεο YouTube.

Ακολουθεί ένα άλλο κοινωνικό δίκτυο
Οι Ρώσοι λογοκριτές είναι πιθανό να επιτεθούν στο YouTube σύντομα. Η Roskomnadzor εξέδωσε σήμερα δήλωση στην οποία αναφέρει ότι οι ενέργειες των διαχειριστών των κοινωνικών υπηρεσιών YouTube είναι τρομοκρατικής φύσης και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τις ζωές πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μια ανώνυμη πηγή δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA News ότι ο αποκλεισμός του YouTube στη Ρωσία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Δεν αποκλείεται όμως αυτό να γίνει πολύ νωρίτερα, για παράδειγμα ακόμη και σήμερα. Έτσι, αν δεν συμβεί κάποιο θαύμα, η Roskomnadzor θα εισάγει σύντομα την  πλατφόρμα YouTube στο μητρώο των απαγορευμένων ιστότοπων.

Οι Influencers πέφτουν σε θλίψη
Ο αποκλεισμός του Youtube θα επηρεάσει σημαντικά τους Ρώσους influencers, για τους οποίους αυτή η κοινωνική υπηρεσία αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων. Πολλοί έχουν θρηνήσει το μπλοκάρισμα του Instagram και στην περίπτωση της δημοφιλούς βιντεοπλατφόρμας YouTube δεν θα είναι κάτι διαφορετικό.

Τις τελευταίες ημέρες, η Μόσχα έχει λάβει μέτρα για τη ρύθμιση και τον περιορισμό της επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Στην Ρωσία αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών οσοι αποκαλούν  ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αντι «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Η Roskomnadzor αποφασίζει τι θεωρείται «ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση στη Ρωσία».

ΣΣ. Θυμίζουμε την ορισμό  του influencer  εδώ: https://ti-einai.gr/influencer/    

Πηγή: fonetech.cz, Επιμέλεια: Tasos.cz

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει το δικό της Διαδίκτυο απρόσιτο από τον έξω κόσμο

622cec0e62a99-2432.jpg
Η Ρωσία θέλει να φτιάξει το δικό της Διαδίκτυο απρόσιτο από τον έξω κόσμο / Depositphotos

Το καθεστώς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να αποκόψει οριστικά τον λαό της Ρωσίας από το παγκόσμιο Διαδίκτυο και να δημιουργήσει έναν αντικαταστάτη του που ονομάζεται Runet. Αυτό το δίκτυο θα είναι ουσιαστικά το αντίστοιχο του Διαδικτύου, αλλά μόνο χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο. Μπορεί να υποτεθεί ότι το δίκτυο θα λογοκριθεί και θα παρακολουθηθεί πλήρως.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κυβέρνηση διέταξε επίσης τους παρόχους κυβερνητικών ιστοτόπων και άλλων υπηρεσιών Διαδικτύου να ξεκινήσουν έργα με στόχο την εξάλειψη της εξάρτησης κάθε οντότητας από το παγκόσμιο Διαδίκτυο. Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από κυβερνητικά έγγραφα που δημοσίευσε η λευκορωσική τηλεόραση.

rusko-internet-768x432.jpg
Το ρωσικό Διαδίκτυο μπορεί να λειτουργεί τόσο εντελώς αποσυνδεδεμένο από το παγκόσμιο Διαδίκτυο όσο και σε καθεστώς αυστηρού κρατικού ελέγχου.

Η Ρωσία προσπάθησε επιτυχώς με δοκιμές να αποσυνδεθεί από το παγκόσμιο Διαδίκτυο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021. Στη δοκιμή συμμετείχαν οι τέσσερις μεγαλύτεροι πάροχοι συνδεσιμότητας στη χώρα. Σύμφωνα με το ρωσικό καθεστώς, η Ρωσία ήθελε να είναι «έτοιμη για τα πάντα». Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, δοκιμάστηκε η αποσύνδεση του δικτύου από το παγκόσμιο Διαδίκτυο καθώς και η λογοκρισία και η παρακολούθηση της κυκλοφορίας του δικτύου μέσω σημείων που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Θα είναι η Ρωσία η δεύτερη Κίνα;
Το ερώτημα παραμένει ποια μορφή θα επιλέξει η Ρωσία για το Runet της τις επόμενες εβδομάδες. Το πιο πιθανό είναι το τρέχον κινεζικό σενάριο, όπου το δίκτυο είναι κρυμμένο πίσω από ένα τείχος προστασίας. Φιλτράρει την κυκλοφορία και αποκλείει άβολους ιστότοπους και υπηρεσίες. Όλα αυτά σύμφωνα με τις εντολές του Κρεμλίνου.

Πηγή: technika.magazinplus.cz, insmart.cz

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Η ESA ακύρωσε τη φετινή έναρξη της αποστολής στον Άρη λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) επιβεβαίωσε ότι ακυρώνει την φετινή προγραμματισμένη εκτόξευση για το πρόγραμμα ExoMars. Επρόκειτο να στείλει ένα αναγνωριστικό όχημα στον Άρη, αναζητώντας πιθανά ίχνη προηγούμενης ζωής στον κόκκινο πλανήτη. Η ESA ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την έναρξη λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ως γνωστό η ESA συνεργάστηκε στο έργο με τη ρωσική διαστημική εταιρεία Roscosmos, ο διευθυντής της οποίας Dmitrij Rogozin δήλωσε στο κοινωνικό δίκτυο Telegram  «Η απόφαση της ESA είναι ένα πολύ πικρό αποτέλεσμα για όλους τους λάτρεις του διαστήματος

qpyo59.jpeg?fl=cro,0,1,798,448%7Cres,102
Απεικόνιση του ευρωπαϊκού οχήματος αποστολής ExoMars και της ρωσικής πλατφόρμας προσγείωσης στο βάθος. Φωτογραφία: ESA / ATG medialab

Λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η εκτόξευση νέας ευρωπαϊκής αποστολής στον Άρη είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί φέτος.

«Το  Συμβούλιο της ESA αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία με τη Roscosmos για την αποστολή ExoMars 2022, αλλά σύντομα θα αξιολογηθούν οι δυνατότητες υλοποίησής της χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας» ανέφερε ο  Pavel Astran γραμματέας Τύπου του Αστρονομικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας .

Άλλη επιλογή για την έναρξη το 2024
Στόχος του προγράμματος ExoMars είναι να αναζητήσει σημάδια πιθανής ζωής στον Άρη στο παρελθόν, να μελετήσει τις αλλαγές στο νερό και το γεωχημικό περιβάλλον του πλανήτη και να εντοπίσει τα ατμοσφαιρικά ίχνη αερίων και τις πηγές τους. Μια άλλη από τις αποστολές του προγράμματος είναι η δοκιμή τεχνολογιών για μελλοντικές δειγματοληπτικές αποστολές από τον Άρη στη Γη. Λόγω της σχετικής θέσης της Γης και του κόκκινου πλανήτη, οι εκτοξεύσεις πυραύλων με στόχο τον Άρη μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο μία φορά κάθε 26 μήνες και μια άλλη ευκαιρία εκτόξευσης του οχήματος θα συμβεί το 2024.

Η φετινή εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο από το ρωσικό διαστημικό σταθμό Baikonur στο Καζακστάν, ο φέρον πύραυλος επρόκειτο να είναι ο ρωσικός πύραυλος Proton-M.

Ο πύραυλος με το πρόγραμμα ExoMars έπρεπε αρχικά να απογειωθεί ήδη από το 2020, αλλά στη συνέχεια η εκτόξευση αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του Covid-19 και της ανάγκης να γίνουν περαιτέρω δοκιμές στα μηχανήματα.

Πηγή: novinky.cz

Επεξεργάστηκε από tasos.cz
Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Οι επιστήμονες θα εκτοξεύσουν λέιζερ στο φεγγάρι. Ο λόγος είναι τα βαρυτικά κύματα

OTNhNDU5YDUvCjh3ek5tIGxSbC08F2N2O0p0ZnoN

NASA, διάστημα, έρευνα


Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν προέβλεψε την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων πριν από περισσότερα από 100 χρόνια. Είχε δίκιο, αλλά τα κύματα, που μεταφορικά ονομάζονται χωροχρονικές ρυτίδες, παρατηρήθηκαν μόλις το 2015. Οι ερευνητές προσπαθούν ακούραστα να τα αναγνωρίσουν και να τα κατανοήσουν καλύτερα. Η λήψη με λέιζερ στο φεγγάρι θα βοηθήσει σε αυτό, δήλωσε η NASA.

Τι ήταν στην αρχή; Η έρευνα που θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα τη δομή του πρώιμου σύμπαντος είναι το ιερό δισκοπότηρο της επιστήμης. Για αυτού του είδους τα ταξίδια στο χρόνο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και το διαστημικό τηλεσκόπιο του James Webb και οι επιστήμονες στη Γη προσπαθούν να το κατανοήσουν καλύτερα μελετώντας τα βαρυτικά κύματα.

Πρόκειται για παραμορφώσεις του χωροχρόνου που προκαλούνται από αντικείμενα με μάζα. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος των αντικειμένων, τόσο μεγαλύτερη είναι η παραμόρφωση. Μια νέα ιδέα για την ανίχνευση και τη μελέτη βαρυτικών κυμάτων προβλέπει τη χρήση της σελήνης για το σκοπό αυτό. Ερευνητές στο Ινστιτούτο Φυσικής της Βαρκελώνης και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολλεγίου του Λονδίνου θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους καθρέφτες που άφησαν στο φεγγάρι οι αστροναύτες του Apollo 11, 14 και 15.

ZGFkNTlhdSYnCThnQxN4M2RRbD0FSnZlM0l0dkML
Φωτογραφία: NASA

Καθρέφτες στο φεγγάρι
Οι καθρέφτες της Σελήνης χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν με μεγάλη ακρίβεια την απόσταση της Σελήνης από τη Γη. Βασίζονται στη μέτρηση του χρόνου που χρειάζεται μια ακτίνα λέιζερ ή ένα φως για να διανύσει την απόσταση μεταξύ του πλανήτη μας και της Σελήνης. Οι επιστήμονες θέλουν να επωφεληθούν από αυτό και θεωρούν ότι το σύστημα Γης-Σελήνης είναι το μεγαλύτερο αντίστοιχο των επίγειων ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων.

Οι καθρέφτες που είναι εγκατεστημένοι στη Γη είναι μακροί σωλήνες που απομονώνονται στο μέγιστο από τις διάφορες ενοχλητικές επιρροές με τις οποίες οι επιστήμονες καθοδηγούν τη δέσμη λέιζερ και παρατείνουν την τροχιά της, για παράδειγμα, εκατό φορές την ανάκλασή της. Ο μεγαλύτερος ανιχνευτής στη Γη, το LIGO, έχει βραχίονες μήκους 4 χλμ. Αυτό δίνει στην διαδρομή το μέγιστο μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα.


Το φεγγάρι ως ανιχνευτής βαρυτικών κυμάτων
Το πρόβλημα είναι ότι ο ανιχνευτής παράγει αποτελέσματα που είναι δύσκολο να ερμηνευτούν. Η καμπυλότητα του χωροχρόνου που καταγράφεται με τη βοήθειά του έχει μήκος συγκρίσιμο με το ένα χιλιοστό της διαμέτρου του πρωτονίου. Η μελέτη της τροχιάς του λέιζερ σε απόσταση όχι εκατοντάδων αλλά 384400 km μας επιτρέπει να καταγράψουμε διαταραχές σε μεγαλύτερη κλίμακα, κάτι που μας επιτρέπει να αναλύσουμε τα βαρυτικά κύματα που προέρχονται από το πρώιμο σύμπαν.

NTUyMWNiYTU0GztkYRJsIHdDbz4nS2J2IFt3dWEK
Φωτογραφία: NASA

Το μεγάλο πλεονέκτημα της προτεινόμενης μεθόδου είναι ότι δεν χρειάζεται για τη διεξαγωγή έρευνας να κατασκευαστεί καμία γιγάντια και δαπανηρή υποδομή.

Πηγή: techsvet.cz

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Το υδρογόνο ως καύσιμο του μέλλοντος. Η Airbus θέλει να αρχίσει να το χρησιμοποιεί

airbus-e1647854045701-1024x767-1024x750.

Τον περασμένο μήνα, η Airbus ανακοίνωσε σχέδια για γενική επισκευή του A380, προσθέτοντας έναν άλλο κινητήρα υδρογόνου στο εξωτερικό του αεροσκάφους και εγκαθιστώντας εξοπλισμό παρακολούθησης. Χάρη σε αυτές τις αλλαγές, η εταιρεία θα μπορεί να δοκιμάσει την πτήση που κινείται με υδρογόνο σε πραγματικές συνθήκες, σύμφωνα με τον διακομιστή Popsci.

Η τοποθέτηση αυτού του κινητήρα στο πάνω μέρος του αεροσκάφους και στο πίσω μέρος, ακριβώς μπροστά από την ουρά, είναι προοδευτική. Ο βοηθητικός κινητήρας είναι ξεχωριστός από τους κινητήρες τεσσάρων πτερυγίων που θα καίνε το παραδοσιακό καύσιμο τζετ. Η Airbus θα μπορεί να πετάξει άλλο ένα Α380 κατά την πτήση και θα δειγματίζει εκπομπές από καύσιμο υδρογόνου.
 



Ο δοκιμαστικός κινητήρας θα επιτρέψει επίσης στην Airbus να μάθει περισσότερα για τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας της καύσης υδρογόνου κατά την πτήση. Οι ερευνητές μπορούν να αλλάξουν τις συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα, όπως την αναλογία καυσίμου-αέρα και τη θερμοκρασία λειτουργίας, για να μάθουν περισσότερα για το πώς να τροφοδοτούν ένα αεροσκάφος που κινείται με υδρογόνο όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Το υδρογόνο έχει πολύ χαμηλότερη πυκνότητα από τα παραδοσιακά καύσιμα αεροσκαφών, ακόμη και όταν συμπιέζεται υπό υψηλή πίεση. Κατά τη σύγκριση της ποσότητας αεροπορικού καυσίμου και υδρογόνου που απαιτείται για την παραγωγή της ίδιας ισχύος, το υδρογόνο καταλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερο χώρο.

Πηγή: techsvet.cz

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Τέλος της εξάρτησης από τα ασιατικά μικροτσίπ?

Η Intel θα κατασκευάσει μεγα-εργοστάσια στην Ευρώπη με κόστος εκατοντάδες δισεκατομμύρια

Ο Αμερικανός κατασκευαστής μικροτσίπ σχεδιάζει να επενδύσει τρισεκατομμύρια τσέχικες κορώνες CZK στην Ευρώπη (ΣΣ. 1euro=25 CZK). Εκτός από εργοστάσια, σχεδιάζει να χτίσει εδώ και κέντρα έρευνας και logistics. Θα απασχολεί δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους.

Οι δυτικές χώρες αρχίζουν να συνειδητοποιούν το πρόβλημα της εξάρτησής τους από την παραγωγή μικροτσίπ στην Ασία. Μόνο τα επόμενα 10 χρόνια, η αμερικανική εταιρεία Intel θέλει να επενδύσει πάνω από 88 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 2 τρισεκατομμύρια κορώνες) στην Ευρώπη για την κατασκευή σύγχρονων εργοστασίων τσιπ. Η πρώτη επένδυση θα είναι  εργοστάσιο 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μαγδεμβούργο της Σαξονίας.

Μετά την ανακοίνωση τεράστιων επενδύσεων στις ΗΠΑ, πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την αυτάρκεια των δυτικών χωρών στην παραγωγή σύγχρονων ημιαγωγών. Στις ΗΠΑ πρόκειται να ιδρυθεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο μικροτσίπ στον κόσμο.

Mega εργοστάσια στην Ευρώπη
Η Intel αναφέρεται στα εργοστάσια παραγωγής ως "μέγα εργοστάσια". Όχι μόνο το κόστος κατασκευής θα είναι τεράστιο, αλλά και η έκταση και η αναμενόμενη μελλοντική παραγωγή των εργοστασίων θα είναι τεράστια. Η κατασκευή θα ξεκινήσει όταν η αμερικανική εταιρεία θα λάβει τις απαραίτητες άδειες από την ΕΕ ήδη από τα μέσα του 2023.

intel-ireland.jpg
Εικόνα: Το ιρλανδικό εργοστάσιο μικροτσίπ θα αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα δημιουργήσει άλλες 1.600 θέσεις εργασίας. Φωτογραφία: Με παραχώρηση της Intel.

Στο μέρος που η Intel αποκαλεί Silicon Junction (διασταύρωση πυριτίου), η παραγωγή των μικροτσίπ δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από το 2027. Το εργοστάσιο έτσι δεν θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της παγκόσμιας έλλειψης μικροτσίπ στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: insmart.cz

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Η Τσεχική  Δημόσια Τηλεόραση (ČT)

Η Τσεχική Τηλεόραση (ČT) είναι  δημόσιο ίδρυμα που εκπέμπει τηλεοπτικές εκπομπές σε εθνικό επίπεδο στην Τσεχική Δημοκρατία. Ιδρύθηκε το 1992 σαν διάδοχος της προηγούμενης κρατικής τηλεόρασης της τότε Τσεχοσλοβακίας. Εκπέμπει σε επτά θεματικούς σταθμούς (κανάλια). Τα πλήρους μορφής κανάλια ČT1 και ČT2, το κανάλι για ηλικιωμένους ČT3, το ειδησεογραφικό κανάλι σε 24ωρη βάση  ČT24, το αθλητικό κανάλι  ČT sport, το παιδικό κανάλι  ČT: D και το πολιτιστικό κανάλι ČT art. Το ίδρυμα της Τσεχικής Τηλεόρασης (ČT) βρίσκεται στην Πράγα στην περιοχή Kavčí hory και διαθέτει επίσης δύο θεσμοθετημένα στούντιο στην πόλη Brno και την πόλη Ostrava.

Όλα τα παραπάνω επτά θεματικά κανάλια της τσεχικής τηλεόρασης είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή επίγεια μετάδοση (multiplex 21 σε DVB-T2) και μέσω δορυφόρου, καλωδιακών δικτύων και IPTV. Στο DVB-T2 και στη δορυφορική μετάδοση, όλοι οι σταθμοί είναι σε ανάλυση Full HD. Όλα τα κανάλια προσφέρουν επίσης και την  δυνατότητα της υβριδικής HbbTV. Τα προγράμματα μπορούν να παρακολουθηθούν στο Διαδίκτυο ως μέρος του iBroadcasting, στο οποίο η Τσεχική τηλεόραση παρέχει συνεχή μετάδοση του ειδησεογραφικού προγράμματος ČT24, ζωντανή μετάδοση μέρους των προσφορών προγραμμάτων άλλων σταθμών και προβολή προγραμμάτων από το αρχείο.

PS11_programy.png
Κανάλια της δημόσιας τσέχικης τηλεόρασης ČT και του δημόσιου τσέχικου ραδιοφώνου ČRo

Επτά θεματικά κανάλια της Τσεχικής Τηλεόρασης-Περιγραφή:

Σταθμός ČT1. Είναι το κύριο κανάλι της Τσεχικής Τηλεόρασης, λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 1993, παρουσιάζει κυρίως προγράμματα για την πλειονότητα του κοινού, επομένως μοιάζει περισσότερο με εμπορικούς σταθμούς. Μεταδίδει σειρές, ταινίες, δημοσιογραφία, ειδήσεις και ψυχαγωγία. Είναι διαθέσιμο σε τρεις τοπικές εκδόσεις - ČT1 (προορίζεται για τη Βοημία), ČT1 JM (Νότια Μοραβία) και ČT1 SM (Βόρεια Μοραβία). Οι επιμέρους τοπικές εκδόσεις διαφέρουν προγραμματικά μόνο στη μετάδοση περιφερειακών ειδήσεων. Από το 2012, το ČT1 εκπέμπει επίσης σε υψηλή ευκρίνεια (ČT1 HD), που είναι είναι διαθέσιμη τόσο σε επίγεια DVB-T2 και καλωδιακά DVB-C, όσο και μέσω δορυφορικής μετάδοσης. Ορισμένα προγράμματα επικαλύπτονται με άλλους σταθμούς (ČT24, ČT sport ή ČT: D)

Σταθμός ČT2.  Λειτουργεί επίσης από την 1η Ιανουαρίου 1993, έχει σχεδιαστεί για πιο απαιτητικούς θεατές, σε αντίθεση με τον ČT1. Ο σταθμός μεταδίδει ντοκιμαντέρ και ταινίες από δικές του και ξένες παραγωγές, βραβευμένες ξένες σειρές, ορισμένα παιδικά προγράμματα που αλληλοεπικαλύπτονται με το κανάλι ČT: D, και κατ' εξαίρεση και αθλητικές εκπομπές. Το CT2 είναι επίσης διαθέσιμο σε έκδοση HD μέσω DVB-T2, DVB-C ή δορυφορικής μετάδοσης.

Σταθμός CT3. Ήταν αρχικά ένα προσωρινό κανάλι που ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου 2020 σε σχέση με την πανδημία του Covid-19.  Προορίζεται κυρίως για ηλικιωμένος θεατές . Ο σταθμός μεταδίδει προγράμματα από τα αρχεία της Τσεχικής Τηλεόρασης και θεματικά περιοδικά. Αρχικά εκπέμπει μεταξύ 9.00 και 17.25, από τον Δεκέμβριο του 2020 εκπέμπει καθημερινές από τις 5.59 έως τις 23.30 και τα Σαββατοκύριακα μεταξύ 9.00 και 22.00. Το CT3 είναι και ο πρώτος σταθμός της τσέχικης τηλεόρασης  ČT που άρχισε να εκπέμπει αποκλειστικά και μόνο σε ανάλυση HD. Το κανάλι είναι διαθέσιμο σε DVB-S2, DVB-C και DVB-T2.

Σταθμός ČT24. Ο ειδησεογραφικός σταθμός ČT24, που ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 2 Μαΐου 2005, μεταδίδει ειδήσεις και δημοσιογραφία 24 ώρες το 24ωρο. Μεταξύ 6.00 και 0.00, ο σταθμός μεταδίδει μια συνεδρία ειδήσεων κάθε μισή έως μία ώρα. Ορισμένα προγράμματα μεταδίδονται ταυτόχρονα στο κανάλι ČT1. Η έκδοση HD είναι διαθέσιμη δορυφορικά, καλωδιακά DVB-C και σε επίγεια μετάδοση DVB-T2.

Σταθμός ČT4 sport . Είναι το αθλητικό κανάλι της τσέχικης τηλεόρασης ČT. Ξεκίνησε να εκπέμπει στις 10 Φεβρουαρίου 2006 με το όνομα ČT4 sport, το 2008 μετονομάστηκε σε ČT4 και χρησιμοποιεί το σημερινό του όνομα ČT4 sport από το 2012. Ο σταθμός εστιάζει σε αθλητικές μεταδόσεις και ηχογραφήσεις, αθλητικά προγράμματα και άλλα αθλητικά προγράμματα. Η έκδοση HD κυκλοφόρησε το 2012 με το όνομα ČT4 HD, αργότερα ČT sport HD. Διατίθεται μέσω δορυφορικής μετάδοσης, καλωδιακά DVB-C και επίγεια DVB-T2.

Σταθμός ČT: D . Είναι το παιδικό κανάλι που  προορίζεται για μικρούς θεατές από 4 έως 12 ετών. Μεταδίδει εκπομπές, ταινίες και παιδικές σειρές δικών της και ξένων παραγωγών. Η μετάδοσή του ξεκίνησε στις 31 Αυγούστου 2013 μαζί με το καλλιτεχνικό κανάλι ČT, με το οποίο μοιράζεται τη θέση εκπομπής του. Είναι διαθέσιμο σε HD δορυφορικά, καλωδιακά DVB-C και επίγεια DVB-T2.

Σταθμός ČT art . Είναι πολιτιστικό κανάλι που μεταδίδει προγράμματα που σχετίζονται με τη μουσική και τις καλές τέχνες, το θέατρο και τον κινηματογράφο, καθώς και τη δουλειά των μαθητών. Η μετάδοσή του ξεκίνησε στις 31 Αυγούστου 2013 μαζί με το κανάλι ČT: D, με το οποίο μοιράζεται τη θέση εκπομπής του. Είναι διαθέσιμο σε HD δορυφορικά, καλωδιακά DVB-C και επίγεια DVB-T2.

Εκτός της τσεχικής δημόσιας τηλεόρασης ČT  εδώ στην Τσεχία λειτουργεί και το Τσεχικό δημόσιο Ραδιόφωνο (ČRo)  που εκπέμπει σε 12 παντσεχικούς και 14 περιφερειακούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων των ξένων ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών κατόπιν αιτήματος του κράτους.

Πηγή: wiki.cz, Επιμέλεια: Tasos.cz

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Η διαστημική υπηρεσία Roskosmos θα συνάψει νέες συμβάσεις σε ρούβλια

2019-09-06t134929z_1_190918-190033_cha.J
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν (αριστερά) και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (κέντρο).  Πηγή: Reuters

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos θα συνάψει πλέον νέες συμβάσεις με ξένους εταίρους αποκλειστικά σε ρούβλια. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, τό ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν. Το έκανε αυτό μετά την δήλωση του  πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν θα έπαιρνε πλέον ευρώ ή δολάρια για το φυσικό αέριο για την Ευρώπη, αλλά μόνο ρούβλια.

Πηγή: irozhlas.cz

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητό λάρυγγα που αποκαθιστά τη φωνή σε ασθενείς με καρκίνο

2213622-e1648202975942-1024x767-1024x750

Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν έναν τεχνητό λάρυγγα που ονομάζεται Syrinx που μπορεί να επιστρέψει τη φωνή σε ασθενείς με καρκίνο, όπως ανακοίνωσαν στην ιστοσελίδα Puterea.

Σε αντίθεση με τους συμβατικούς ηλεκτρολάρυγγες, η εφεύρεση διαθέτει μια μηχανή εκμάθησης και τεχνολογία που βασίζεται σε ανθρώπινες καταγραφές. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να παράγει ήχους περισσότερο παρόμοιους με την ανθρώπινη φωνή, κάτι που ξεπερνά την παραδοσιακή ρομποτική φωνή που συνοδεύει άλλες συσκευές.


Το Syrinx παράγει επίσης ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων ηχητικών κυμάτων που ο χρήστης μπορεί να μετατρέψει σε ομιλία μέσω της άρθρωσης της γλώσσας και των χειλιών, γεγονός που συμβάλλει στο σχεδιασμό για τη δημιουργία μιας πιο φυσικής φωνής. Σύμφωνα με τους ίδιους τους ερευνητές, χρησιμοποιήθηκε στην αρχή της ανάπτυξης του πρωτοτύπου η τεχνητή νοημοσύνη και τώρα ο σκοπός είναι η επανεισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης ώστε οι ήχοι να μοιάζουν ακόμη περισσότερο με ανθρώπινες φωνές.

Μια άλλη διαφορά είναι ότι η συσκευή μπορεί να συνεργαστεί με τις ηχογραφήσεις του ίδιου του χρήστη ώστε να κάνει τη φωνή του να μοιάζει ακόμα περισσότερο με την αρχική φωνή. Τα μοτίβα δόνησης προσαρμόζονται έτσι σε κάθε άτομο.

Αν και ο τεχνητός λάρυγγας αναπτύχθηκε πριν από αρκετά χρόνια, οι ερευνητές επικεντρώνονται στη βελτίωση του αλγόριθμου πίσω από αυτήν την τεχνολογία για να κάνουν τη φωνή όλο και πιο τέλεια.

Πηγή: techsvet.cz

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Τα ρωσικά smartphone BQ μεταβαίνουν σε κινεζικό λειτουργικό μετά την απαγόρευση του Android

6-rossijskie-smartfony-BQ-BQ-5059-Strike

Η Google σταμάτησε να πιστοποιεί τα smartphone από τη ρωσική BQ, η οποία λειτουργεί το σύστημα διαχείρισης Android, έτσι ο Ρώσος κατασκευαστής δοκιμάζει ήδη το Harmony OS της κινεζικής Huawei . Το δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μπουζάνοφ, Διευθύνων Σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας BQ. Ηδη κυκλοφόρησε στην αγορά η  νέα συσκευή μάρκας Jiang, χωρίς την υποστήριξη της Google.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BQ δήλωσε ότι η εταιρεία είχε λάβει ειδοποίηση από την Google ότι οι νόμοι των ΗΠΑ απαγορεύουν την παροχή υπηρεσιών στη Ρωσία, την εξαγωγή, την επανεξαγωγή και τη μεταφορά λογισμικού και τεχνολογίας αμερικανικής προέλευσης στη Ρωσία. Η BQ δοκιμάζει ήδη το λειτουργικό σύστημα Hongmeng από την κινέζικη Huawei. Το νέο smartphone BQ με το λειτουργικό σύστημα Hongmeng θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022 συμπλήρωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BQ.

Πηγή: sputniknews.cn

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Η τελευταία ανακάλυψη των επιστημόνων προκάλεσε σοκ:

Επικίνδυνa μικροπλαστικά έχουν ήδη διεισδύσει στο ανθρώπινο αίμα

Belova59-Pixabay-scaled-e1648396615912-1


Μικροπλαστικά έχουν αποκαλυφθεί σε όλο τον πλανήτη. Από τα θαλάσσια πλάσματα που τρέφονται στον βυθό, μέχρι τροπικά δάση και τις βουνοκορφές. Ωστόσο, βρέθηκαν για πρώτη φορά σε ανθρώπινο αίμα, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες για την επίδρασή τους στην υγεία.

Τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια είναι περίπου είκοσι φορές μικρότερα από μια ανθρώπινη τρίχα. Οι ερευνητές τα εντόπισαν σχεδόν στο 80% των 22 ανώνυμων αιμοδοτών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Euronews, επρόκειτο κυρίως για πλαστικά σωματίδια PET, που είναι τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπουκαλιών για ποτά. Βρέθηκαν επίσης σε ορισμένα από τα δείγματα μικροσωματίδια πολυστυρενίου, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για την παραγωγή δίσκων για συσκευασμένα τρόφιμα,. Η τρίτη πιο κοινή ουσία που ανακαλύφθηκε ήταν το πολυαιθυλένιο, που χρησιμοποιείται συνήθως στην κατασκευή πλαστικών σακουλών για ψώνια και σακουλών παντοπωλείου.
 



Οι ερευνητές εξέτασαν υγιείς ενήλικους δότες στην Ολλανδία. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο τα υλικά των ορυκτών πόρων διαπερνούν όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Οι ερευνητές φοβούνται ότι τα πλαστικά νανοσωματίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την κυκλοφορία του αίματος για να φτάσουν σε άλλα ανθρώπινα όργανα όπου μπορούν να εγκατασταθούν.

«Το αίμα αποτελεί το 6-7 τοις εκατό του σωματικού βάρους των ανθρώπων. Τροφοδοτεί τα όργανα του σώματος και είναι η οδός μεταφοράς για το οξυγόνο, τα θρεπτικά συστατικά και ενδεχομένως και για τα πλαστικά σωματίδια», ανέφερε η μελέτη.

Τα περισσότερα μικροπλαστικά και νανοπλαστικά είναι αόρατα με γυμνό μάτι, επομένως ήταν ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η αιμοδοσία δεν είχε μολυνθεί με αυτά τα σωματίδια κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυστηρές διαδικασίες για να αποτρέψουν τη μόλυνση από άλλες πλαστικές πηγές. Για τη δειγματοληψία χρησιμοποίησαν την φλεβοκέντηση - μια μέθοδο που αποτρέπει οποιαδήποτε επαφή με πλαστικούς σωλήνες ή δοχεία. Αυτά τα μέτρα εξασφάλισαν ότι μετρήθηκε μόνο το πλαστικό που βρέθηκε στην κυκλοφορία του αίματος των συμμετεχόντων.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα με πολλούς τρόπους, αλλά τα περισσότερα είναι πιθανό να εισέλθουν με κατανάλωση ή με εισπνοή. Ωστόσο τα πλαστικά μπορούν επίσης να βρεθούν σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των οδοντόκρεμων και των κραγιόν.

Πηγή: techsvet.cz

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Φόρτιση  ηλεκτρικου αυτοκίνητο σε δευτερόλεπτα ή λεπτά το πολύ?
Με την κβαντική φόρτιση, αυτό θα είναι δυνατό.


9800009-1-e1648460377484-1024x768-1024x7

Παρά το τεράστιο εύρος της τεχνολογίας μπαταριών αυτοκινήτου όσον αφορά την αυτονομία, οι καταναλωτές ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν σήμερα ένα άλλο πρόβλημα - τον αργό ρυθμό φόρτισης. Προς το παρόν, τα αυτοκίνητα φορτίζονται πλήρως στο σπίτι σε περίπου 10 ώρες, ενώ ακόμη και οι πιο γρήγορες συσκευές στους σταθμούς φόρτισης χρειάζονται 20 έως 40 λεπτά για να φορτίσουν πλήρως τα οχήματά τους. Αυτό δημιουργεί πρόσθετο κόστος και ταλαιπωρία για τους πελάτες.

Ερευνητές εργάζονται για την παραγωγή μιας κβαντικής μπαταρίας που θα φορτίζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέσα σε λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Innovation News Network. Η έννοια της «κβαντικής μπαταρίας» αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ένα σημαντικό επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2012, στο οποίο οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η κβαντική γνώση και πρακτικές θα μπορούσαν να επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία φόρτισης της μπαταρίας φορτίζοντας όλες τις κυψέλες της μπαταρίας ταυτόχρονα.
Διαπίστωσαν ότι η χρήση κβαντικής φόρτισης θα οδηγούσε σε 200 φορές ταχύτερη από τις συμβατικές μπαταρίες, επομένως ο χρόνος φόρτισης στο σπίτι θα μειωνόταν από 10 ώρες σε περίπου τρία λεπτά. Σε σταθμούς φόρτισης υψηλής ταχύτητας, ο χρόνος φόρτισης θα μειωθεί από 30 λεπτά σε μόλις δευτερόλεπτα.

Οι κβαντικές τεχνολογίες βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα και σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να εφαρμοστούν αυτές οι μέθοδοι.. Εάν οι κβαντικές μπαταρίες χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, αναμένεται να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η ενέργεια.

Πηγή: techsvet.cz

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Ξεχάστε τις powerbanks.  Χάρη σε επιστήμονες από τη Νότια Κορέα, μπορείτε να έχετε την απαραίτητη ενέργεια, για παράδειγμα, σε ένα μπλουζάκι

Η κορεατική ερευνητική ομάδα έχει αναπτύξει μια μαλακή, μηχανικά παραμορφώσιμη και επεκτάσιμη μπαταρία λιθίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη φορητών συσκευών και έχει δοκιμάσει τη σκοπιμότητά της στην επιφάνεια των ρούχων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα  Techxplore.

Η ερευνητική ομάδα απέφυγε να χρησιμοποιήσει υλικά που χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες μελέτες. Ένα από αυτά ήταν, για παράδειγμα, το καουτσούκ, το οποίο δεν λειτουργούσε πολύ καλά. Νοτιοκορεάτες επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μαλακό και ελαστικό οργανικό gel. Αυτό το υλικό σταθεροποιεί τα ενεργά υλικά ηλεκτροδίων και διευκολύνει τη μεταφορά ιόντων. Το αποτέλεσμα της μελέτης είναι ένα αγώγιμο μελάνι με εξαιρετική εκτασιμότητα.

Η μπαταρία που αναπτύχθηκε από την ομάδα έχει εξαιρετική πυκνότητα αποθήκευσης ενέργειας (~ 2,8 mWh / cm2), η οποία αντιστοιχεί στο επίπεδο των εμπορικά διαθέσιμων μπαταριών σκληρού ιόντων λιθίου. Χάρη στη μηχανική σταθερότητα της εφεύρεσης, η απόδοση είναι σταθερή ακόμη και μετά από επαναλαμβανόμενη φόρτιση (1000x και περισσότερο). Το υλικό έχει επίσης εξαιρετικά ανθεκτική εκτασιμότητα και μακροπρόθεσμη σταθερότητα στον αέρα.

development-of-stretch-2-1024x545.jpg
Φωτογραφία: Korea Institute of Science and Technology (KIST)

Εάν η εφεύρεση αυτή από τη Νότια Κορέα επικρατήσει, μπορεί να εγκαταλειφθούν  τα παραδοσιακά power banks. Απλώς φορτίζεις το μπλουζάκι σου ή άλλο ρούχο μέσα στη νύχτα και βγαίνεις στον κόσμο.

Πηγή: techxplore.com

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Η NASA ευχαριστεί τη Roscosmos που μετέφερε τους αστροναύτες της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πίσω στη Γη

1040406744_0:0:3188:1793_1920x0_80_0_0_e
Ο αστροναύτης της NASA Mark Vanderhey ξεκουράζεται μετά την προσγείωση του διαστημόπλοιου Soyuz MS-19 © AFP 2022 / Bill Ingalls / NASA

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της NASA Kathy Luders σε συνέντευξη Τύπου ευχαρίστησε τη Roscosmos για την επιτυχή επιστροφή του αστροναύτη Mark van der Heie από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πίσω στη Γη.

Η Kathy Luders  δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου: "Φέραμε επιτυχώς τον Mark Vanderhey στο σπίτι, χάρη στους συνεργάτες μας της Roscosmos, που επέστρεψαν τον Mark και η ομάδα μας τον έστειλε στο σπίτι. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορέσε να επιστρέψει στην ευρύτερη οικογένειά του στη NASA και στο σπίτι του στο Χιούστον."

1040406555_0:0:1280:960_600x0_80_0_1_42e

Το ρωσικό διαστημόπλοιο «Soyuz MS-19» αναχώρησε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 30 Μαρτίου. Οι Ρώσοι αστροναύτες Anton Shkaplerov, Peter Dubrov και ο Αμερικανός αστροναύτης Mark van der Hei επέστρεψαν στη Γη.

Πηγή: sputniknews.cn

 

Επεξεργάστηκε από tasos.cz
Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Μερικές ακόμη φωτογραφίες από την επιτυχή επιστροφή του διαστημόπλοιου Sojuz MS-19 με τον αμερικανό αστροναύτη της NASA τον Mark Vande Hei και τους ρώσους αστροναύτες του Roskosmos τον Anton Shkaplerov και τον Peter Dubrov.

1040406582_0:0:3360:1885_600x0_80_0_1_1e

1040406499_0:0:3303:2048_600x0_80_0_1_cf

1040406528_0:0:3360:1886_600x0_80_0_1_6a

1040406609_0:0:2048:2048_600x0_80_0_1_aa

1040406636_0:0:2488:1575_600x0_80_0_1_77

1040406663_0:0:2782:1605_600x0_80_0_1_7e

1040406690_0:0:2758:1611_600x0_80_0_1_6a

1040406717_0:0:3279:2048_600x0_80_0_1_b7

1040406798_0:0:1280:960_600x0_80_0_1_1a1

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Επισυνάπτω δύο σχετικά βίντεο:

Expedition 66 Soyuz MS-19 Αποσύνδεση από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - 30 Μαρτίου 2022
Αποσύνδεση από τον Διεθνή διαστημικό σταθμό στο 35:36 του βίντεο



Τεχνική μετάδοση της προσγείωσης του οχήματος καθόδου του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-19
Είσοδος της κάψουλας στο 44:56 του βίντεο

 

Επεξεργάστηκε από tasos.cz
Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Μπανγκόκ 2022

Ξεκίνησε πρόσφατα το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Μπανγκόκ 2022 στο Διεθνές Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο IMPACT

Εκτός από μάρκες αυτοκινήτων από την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, έχουν εμφανιστεί και οι μάρκες Great Wall, SAIC, Punk και άλλες μάρκες από την Κίνα.

1040402343_0:0:3199:2048_600x0_80_0_1_93
1/12 Κινέζικο περίπτερο της SAIC MG EV. © REUTERS / Soe Zeya Tun

1040402315_0:0:3072:2048_600x0_80_0_1_d1
2/12 Περίπτερο μοτοσικλετών  Honda της Ιαπωνίας © AFP 2022 / Lillian Suwanrumpha

1040402371_0:0:3072:2048_600x0_80_0_1_34
3/12 ηλεκτρικό αυτοκίνητο ORA Haomao που εκτίθεται από την China Great Wall Motors. © REUTERS / Athit Perawongmetha

1040402398_0:0:3072:2048_600x0_80_0_1_24
4/12 Ιαπωνικό περίπτερο της Nissan Motor. © AFP 2022 / Lillian Suwanrumpha

1040402425_0:0:3072:2048_600x0_80_0_1_66
5/12 Κινεζικό περίπτερο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα Pocco της Κίνας. © AFP 2022 / Lillian Suwanrumpha

1040402452_0:0:3072:2048_600x0_80_0_1_4f
6/12 Αυτοκίνητο BMW i4 που εκτίθεται στο γερμανικό περίπτερο της BMW © AFP 2022 / Lillian Suwanrumpha

1040402479_0:0:3072:2048_600x0_80_0_1_d4
7/12 Ιαπωνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο Nissan Kicks e-Power. © AFP 2022 / Lillian Suwanrumpha

1040402506_0:0:3072:2048_600x0_80_0_1_6a
8/12 Η ιαπωνική Honda Motor παρουσιάζει το νέο της Civic. © AFP 2022 / Lillian Suwanrumpha

1040402533_0:0:2876:2047_600x0_80_0_1_eb
9/12   Κινεζικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο της SAIC MG EV © REUTERS / Soe Zeya Tun

1040402560_0:0:3072:2048_600x0_80_0_1_8a
10/12 Ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Tesla Model Y. © AFP 2022 / Lillian Suwanrumpha

1040402587_0:0:3072:2048_600x0_80_0_1_d3
11/12 Ηλεκτρικό αυτοκίνητο ORA Haomao που εκτίθεται από την China Great Wall Motors. © REUTERS / Athit Perawongmetha

1040402614_0:0:3072:2048_600x0_80_0_1_39
12/12 Ηλεκτρικό αυτοκίνητο Mini Cooper από τη γερμανική BMW.  © AFP 2022 / Lillian Suwanrumpha

Πηγή: sputniknews.cn

Link to comment
Share on other sites

  • Μέλος

Η Κίνα εκτόξευσε με επιτυχία τον δορυφόρο Gaofen-3 03

1033268606_0:256:2730:1792_1920x0_80_0_0
Φωτογραφία: weibo / aerospace news

Σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης, η Κίνα εκτόξευσε με επιτυχία τον δορυφόρο Gaofen-3 03 . Σύμφωνα με τη αναφορά η Κίνα εκτόξευσε επιτυχώς τον δορυφόρο Gaofen-3 03 με το όχημα εκτόξευσης Long March 4C στο Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρου Jiuquan και ο δορυφόρος εισήλθε με επιτυχία στη προκαθορισμένη τροχιά.  Η αποστολή εκτόξευσης πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ο δορυφόρος Gaofen-3 03  θα χρησιμοποιείται κυρίως για τη λήψη αξιόπιστων και σταθερών εικόνων SAR υψηλής ανάλυσης και για την παροχή επιχειρησιακών δεδομένων για τη θαλάσσια ανάπτυξη της Κίνας, την παρακολούθηση των χερσαίων περιβαλλοντικών πόρων και την πρόληψη και τον μετριασμό καταστροφών έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την είδηση ο δορυφόρος μετά την δρομολόγηση του στην τροχιά, θα λειτουργεί σε δίκτυο με τους υπάρχοντες δορυφόρους Gaofen-3 και Gaofen-3 02 για να δημιουργήσουν έναν αστερισμό ναυτικών και επίγειων δορυφόρων ραντάρ με ανάλυση 1 μέτρο και 1 ημέρα. αναθεώρηση η οποία θα βελτιώσει τις δυνατότητες της κινεζικής δορυφορικής παρατήρησης ραντάρ στη θάλασσα και τη στεριά.

Πηγή: sputniknews.cn

Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...