Jump to content

Κωδικός: Σώστε το ψηφιακό σήμα της TV!


ioanis

Recommended Posts

  • Μέλος

Κωδικός: Σώστε το ψηφιακό σήμα της TV!

03/06/2021

Παράταση στην επιδότηση λήψης ελεύθερης TV μέχρι το 2028 – Οι Δήμοι αναλαμβάνουν το κόστος λειτουργίας αναμεταδοτών

digea.thumb.jpg.dde8609162a817e87b968863e27676ae.jpg

Τον νόμο της καθολικής τηλεοπτικής κάλυψης των προβληματικών περιοχών της χώρας με ψηφιακό σήμα, νόμο που κατήγγειλε η ΝΔ ως αντιπολίτευση, χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, ενώ επεκτείνει τη διάρκειά του και εντάσσει, επιπλέον, σε αυτόν την υποχρέωση των Δήμων να συντηρούν με δικό τους κόστος τα κέντρα αναμεταδοτών που θα εγκαταστήσει η Digea στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» που θα ζητήσουν ένταξη στην επιδότηση. Ο νόμος της καθολικής κάλυψης του Νίκου Παππά, το 2017, αφορούσε σχεδόν 500.000 πολίτες σε όλη τη χώρα που δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα κανάλια ελεύθερης λήψης, κυρίως τα ιδιωτικά, εξαιτίας του μικρού αριθμού ψηφιακών πομπών που εγκαταστάθηκαν για την ψηφιακή τηλεόραση.

Με την απόφαση 14177/2021, που υπογράφουν τέσσερις υπουργοί και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 19 Μαΐου, παρατείνεται το διάστημα επιδότησης των κατοίκων σε περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης  μέχρι το 2028,  ενώ εντάσσονται στο καθεστώς επιδότησης κάτοικοι από συνολικά 936 περιοχές-οικισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Σημαντική αλλαγή στον «νόμο Παππά» περί καθολικής κάλυψης είναι ότι στο πρόγραμμα επιδότησης μπορεί να ενταχθούν όλες οι εταιρείες παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών, οι πολίτες δηλαδή μπορούν να επιλέξουν εκτός από την Cosmote ή την Digea και όποια άλλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών θέλουν. Η κάλυψη με επιδότηση επεκτείνεται στα οκτώ έτη, ενώ στο προηγούμενο καθεστώς η επιδότηση ήταν διάρκειας τριών ετών.

Με τη νέα ρύθμιση αντιμετωπίζεται το πρόβλημα εγκατάστασης νέων αναμεταδοτών σε «λευκές περιοχές» από την Digea ή την ΕΡΤ. Η Digea είχε θέσει ως προαπαιτούμενο για την κάλυψη προβληματικής περιοχής την υποβολή αίτησης από 140 νοικοκυριά και πάνω. Με τη νέα ρύθμιση δίνεται η επιδότηση στην Digea, αλλά υπάρχουν δύο βασικά κριτήρια. Πρώτον, να καλύπτει το κόστος της εγκατάστασης αναμεταδότη σε προβληματική περιοχή ο αριθμός των αιτήσεων από τα νοικοκυριά και, δεύτερον, ο δήμος να αναλάβει τη συμφωνία με την Digea αλλά και τη δαπάνη συντήρησης του αναμεταδότη που θα εγκατασταθεί στην περιοχή!

Το συνολικό κόστος χρηματοδότησης για την επιδότηση των νοικοκυριών στις 936 προβληματικές περιοχές της χώρας θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η καθολική κάλυψη της χώρας με ψηφιακό σήμα εντάχθηκε στις επιχορηγήσεις του ΕΔΥΤΕ με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης.Typologies.gr

Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...