Jump to content

ΤΑ «ΣΥΝ» ΚΑΙ ΤΑ «ΜΕΙΟΝ» ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Αξιολογήστε το θέμα


ioanis

Recommended Posts

  • Μέλος

703ddd9911f6d8934b731af2d7a31379_XL.thumb.jpg.e8285d4c2e4df98af3ed021765aab3e1.jpg

ΤΑ «ΣΥΝ» ΚΑΙ ΤΑ «ΜΕΙΟΝ» ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

 

 

Αναδιάρθρωση. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, συμφωνούμε. Εδώ και χρόνια το λένε, και το λέμε, συνέχεια, το ακούμε, το συζητούν. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου παίρνει σάρκα και οστά με... τυράκι τα τηλεοπτικά συμβόλαια, τα οποία είναι εγγυημένα.

Αν βέβαια ο τρόπος με τον οποίο γίνεται είναι πιεστικός ή ακόμη και κυβερνητικώς αντιεπικοινωνιακός (π.χ. «υπογράψτε αλλιώς κεντρική διαχείριση, άρα τηλεοπτικά έσοδα, δεν έχει») ή, ακόμη, το αποτέλεσμα αποδειχθεί αρνητικό, δεν το γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων. Ωστόσο είναι σημαντικό ότι… γίνεται. Επιτέλους.

Η αναδιάρθρωση του 2019 ορίζει λοιπόν μια μεγάλη κατηγορία 14 ομάδων ονόματι Super League 1, μία νέα, φρέσκια και ενδιάμεση στις… νυν, 12 ομάδων ονόματι Super League 2, μια τρίτη που αντικαθιστά τη Β’ Εθνική (Football League, ντε) χωρίς να αλλάξει όνομα, αλλά πάει μια κατηγορία πιο κάτω. Και μια τέταρτη καθώς… υποβιβάζεται κατά μια κλίμακα η Γ’ Εθνική (αλλά λένε ότι δεν θα αλλάξει όνομα και θα παραμείνει ως «Γ’ Εθνική» αν και θα είναι η τέταρτη τη τάξει κατηγορία!).

Όλα τούτα χάρη στις ενέργειες του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Βασιλειάδη, στον οποίον –αν μη τι άλλο- πιστώνεται ο νέος χάρτης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σημειώστε ότι το μεγαλύτερο συν της αναδιάρθρωσης είναι πως το πρωτάθλημα θα είναι ανταγωνιστικό. Δεδομένα και… έχει ξαναγίνει! Πριν 17 χρόνια, με τον τίτλο να κρίνεται στο φινάλε υπέρ του Ολυμπιακού, σε ισοβαθμία με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό 3 βαθμούς πίσω, σε σεζόν με 14 ομάδες.

«Δεμένο» το τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ

Ωστόσο… οφσάιντ υπάρχουν, και δεν είναι λίγα. Φερ’ επείν όσες από τη νυν Football League δεν τερματίσουν στις θέσεις 2-10, θα πέσουν… δύο κατηγορίες ενώ όσες είναι στις θέσεις 11-12 θα πέσουν μία. Αδικία δεν είναι;

Επίσης, ναι μεν το κράτος και η ΕΡΤ εγγυώνται για τα τηλεοπτικά συμβόλαια των πρώτων τριών κατηγοριών. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ένα κανάλι, ας πούμε του Ιβάν Σαββίδη ή του Βαγγέλη Μαρινάκη, θελήσει να αποκτήσει τα εντός έδρας τηλεοπτικά δικαιώματα μιας ΠΑΕ στη Super League 2 ή στη (νέα) Football League; Τι γίνεται αν τυχόν υποβιβαστεί μια ομάδα με δυνατό brand name (π.χ. ο Παναθηναϊκός) και βρει, εκτός ΕΡΤ και Nova, μεγαλύτερο συμβόλαιο; Δεν έχει δικαίωμα; Όχι! Διότι, ως αναφέρει η συμφωνία, «κάθε κατηγορία θα έχει τη δική της διοργανώτρια αρχή, ενώ οι ΠΑΕ μεταβιβάζουν αυτομάτως και αυτοδικαίως στην αντίστοιχη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχουν, το αποκλειστικό δικαίωμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που κατέχουν».

Υποχρεωτικά; Ναι. Κι αν μια ομάδα, λέμε τώρα, βρει μεγαλύτερο συμβόλαιο; Τροφή για σκέψη.

Το μεγαλύτερο λάθος όμως είναι ότι ανακοινώθηκε η αναδιάρθρωση και δεν έγινε κουβέντα για τα play offs. Προφανώς θα υπάρχουν, με 26 αγωνιστικές στη νέα Super League δεν βγαίνει η σεζόν. Αλλά συζητούν… διάφορα. Μέχρι και για… τρίτο γύρο, ενδιάμεσο (τον είχε προτείνει η ΠΑΕ ΑΕΚ).

Η λύση είναι μονόδρομος: play offs με τη συμμετοχή των πρώτων έξι για πρωτάθλημα και Ευρώπη (όπως κάνουν στο Βέλγιο) και play out για τη σωτηρία, με μεταφορά των μισών βαθμών της regular season. Άντε, να γίνουν τρία play offs: θέσεις 1-4 για τον τίτλο, θέσεις 5-8 για την Ευρώπη και θέσεις 8-14 για την παραμονή. Τίποτε άλλο.

Πηγή : Digitaltvinfo

 

Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...