Jump to content

Ο πύραυλος Proton εκτόξευσε τους δορυφόρους Express 80 και Express 103

Αξιολογήστε το θέμα


tasos.cz

Recommended Posts

  • Μέλος

Ο πύραυλος Proton εκτόξευσε τους δορυφόρους Express 80 και Express 103

Το ρωσικό διαστημικό πρακτορείο Roskosmos εκτόξευσε επιτυχώς τον φέροντα πύραυλο  Proton M με δύο ρωσικούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους τον Express 80 και τον Express 103. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από το Κοσμοδρόμιο του Baikonur στο Καζακστάν.

Η πτήση του πυραύλου διήρκεσε 18 ώρες και 16 λεπτά και πραγματοποιήθηκε από τον διάδρομο αριθ. 200/39 στο κοσμοδρόμιο Baikonur στις 0:25:19 ώρα Μόσχας την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020.

proton-express-80-express-103.jpg
Εικ. 1 - Εκτόξευση του πυραύλου Proton με τους δορυφόρους Express 80 και Express 103 (φωτογραφία: Youtube)

110η εκτόξευση του πυραύλου Proton M
Να θυμίσουμε ότι η πρώτη πτήση αυτού του είδους πυραύλου πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2001 και μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν 98 επιτυχημένες εκτοξεύσεις. Ήταν επίσης η πρώτη πτήση Proton M το 2020 και η έκτη εκτόξευση της Roskosmos φέτος, συμπεριλαμβανομένων δύο επιτυχημένων εκτοξεύσεων των δορυφόρων OneWeb που εκτοξεύτηκαν  στο διάστημα από το Baikonur στις αρχές του 2020 καθώς η Roskosmos ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την απόκτηση του πυραύλου Soyuz που διεξαγάγει αυτού είδους τις αποστολές.

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020 η Roskosmos ανακοίνωσε την αναβολή της εκτόξευσης του Proton από τις 30 Ιουλίου για  τις 31 Ιουλίου 2020 για να πραγματοποιήσει περαιτέρω δοκιμές. Ο λόγος για την καθυστέρηση της εκτόξευσης ήταν η ανάγκη για πρόσθετες δοκιμές για την επαλήθευση του συστήματος ελέγχου της ανώτερης βαθμίδας  Breeze M.

Επειδή οι δυνατότητες του πυραύλου δεν επιτρέπουν την παράδοση των δορυφόρων Express σε γεωστατική τροχιά (κυκλική τροχιά 35786 km) θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος  μέχρι  οι δορυφόροι Express φτάσουν στις σωστές τροχιές με τους δικούς τους κινητήρες. Απαιτούνται  152 ημέρες για τον δορυφόρο Express 80 και για τον δορυφόρο Express 103 απαιτούνται 160 ημέρες. Για αυτό άλλοι δορυφόροι δεν θα εκτοξευθούν μέχρι τον Ιανουάριο / Φεβρουάριο του 2021.

Video No. 1 - Εκτόξευση του πυραύλου Proton με τους δορυφόρους Express 80 και Express 103

Οι δορυφόροι Express 80 και Express 103 κατασκευάστηκαν από την Reshetnev Information Satellite Systems για την  Space Communications με βάση τη δορυφορική πλατφόρμα Express 1000N και αναμένεται  να λειτουργήσουνε για 15 χρόνια στις τροχιακές θέσεις 80 ° E και 96,5 ° E. Οι δορυφόροι έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν σταθερές και κινητές υπηρεσίες, ψηφιακές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, υψηλής ταχύτητας πρόσβαση στο Διαδίκτυο και μετάδοση δεδομένων στις ζώνες C, Ku και L στη Ρωσία και στις χώρες της ΚΑΚ.

 

πηγές: satkurier.pl, Roskosmos, nasaspaceflight,parabola.cz, επιμέλεια: Tasos.cz

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Μέλος

Ο ρωσικός δορυφόρος τηλεπικοινωνιών Express-80 υπέστη ζημιά στα συστήματά του πιθανότατα μετά από σύγκρουση με «διαστημικό σκουπίδι».


Εκτός από τα απορρίμματα που παράγει η ανθρωπότητα και με τα οποία μολύνει σε ορισμένες περιπτώσεις το φυσικό περιβάλλον, μια ακόμα περιοχή όπου έχει αρχίσει να αποκτά προβλήματα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι το διάστημα και συγκεκριμένα η περιοχή γύρω από τον πλανήτη μας.


Με τα «διαστημικά σκουπίδια» να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και να αποτελούν κίνδυνο για τις διαστημικές αποστολές, το φαινόμενο των «διαστημικών απορριμμάτων» φαίνεται πως αποτέλεσε και την αιτία για τη ζημιά που προκλήθηκε στον ρωσικό δορυφόρο τηλεπικοινωνιών, Express-80.


Ο συγκεκριμένος δορυφόρος είχε εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ τον Ιούλιο του 2020 (βλέπε προηγούμενη είδηση) αλλά σύμφωνα με πηγή της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας, υπέστη ζημιά, πιθανότατα μετά από σύγκρουση με ένα «διαστημικό σκουπίδι». «Ο δορυφόρος Express-80, όταν τέθηκε στο σημείο λειτουργίας του, δέχθηκε ζημιά στα συστήματά του, ενδεχομένως λόγω διαστημικού απορρίμματος» δήλωσε η πηγή.


Τα διαστημικά απορρίμματα είναι επί το πλείστον εξαρτήματα από διαστημικά σκάφη που έχουν παραμείνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, ύστερα από την ολοκλήρωση της αποστολής τους ή έχοντας αποκολληθεί από κάποιο διαστημικό σκάφος.


Στο βίντεο που ακολουθεί, φέρεται να παρουσιάζεται η αύξηση των διαστημικών απορριμμάτων κατά τη διάρκεια των ετών, λόγω της ανθρώπινης διαστημικής δραστηριότητας.

 




Πηγή : sputniknews.gr, Επιμέλεια:Tasos.cz

Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...