Jump to content

Τα νέα της Mistral: Ενισχυτές τηλεόρασης για μια καλή εγκατάσταση


ioanis

Recommended Posts

  • Μέλος

 

Τα νέα της Mistral: Ενισχυτές τηλεόρασης για μια καλή εγκατάσταση

251898224_2023-06-27113138.thumb.png.0a1a81e954c5e44316cc5078502239d8.png

Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στην τέταρτη και τελευταία ενότητα περί κεραιών, η οποία αφορούσε τις κεραίες υψηλής αντοχής, δηλαδή κεραίες με ελάχιστα πλαστικά μέρη που προορίζονται κυρίως για τα νησιά. Στα σημερινά τεχνικά θέματα γίνεται αναφορά στους ενισχυτές τηλεόρασης της Mistral και κυρίως στην λήψη. Μια σύντομη και απλή περιγραφή θα βοηθήσει να γίνει κατανοητός ο τρόπος επιλογής του ενισχυτή που χρειάζεται ανάλογα με την εγκατάσταση.

Η κατηγορία των ενισχυτών αυτού του άρθρου αφορά ενισχυτές για επίγεια λήψη και όχι δορυφορική. Οι εγκαταστάτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, εάν ο πελάτης θέλει και δορυφορική λήψη, τότε θα πρέπει η καλωδιακή εγκατάσταση του σπιτιού να είναι εξ αρχής καλωδιωμένη και για δορυφορική λήψη, δηλαδή κάθε πρίζα θα καταλήγει σε ένα κοινό σημείο όπου θα τοποθετηθεί πολυδιακόπτης και όχι ένας ενισχυτής. Μεμονωμένα μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να κάνει λήψη από δορυφόρο, αλλά δεν μπορεί ποτέ να συνδέσει το καλώδιο του δορυφορικού δέκτη με το καλώδιο του ενισχυτή κεραίας, διότι δεν ταιριάζουν οι τάσεις και θα γίνει ζημιά. Απλουστεύοντας τα πράγματα με την παραδοχή ότι ο πελάτης στο εξοχικό του σπίτι θέλει να βλέπει μόνο επίγεια κανάλια με τα λιγότερα προβλήματα, το σύνηθες ερώτημα είναι τι κεραία και τι ενισχυτής θα χρειαστεί. Στα προηγούμενα τέσσερα τεύχη έγινε αναλυτική παρουσίαση των διαθέσιμων κεραιών, οι οποίες επιλέγονται βάση της περιοχής. Σε ότι αφορά τους ενισχυτές, αυτοί χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

1) Ενισχυτές ευαισθησίας: Αυτοί έχουν τρεις υποκατηγορίες.

α) Οι αθωράκιστοι ενισχυτές που ανοίγουν σήματα από 18 dB/μV και άνω.

β) Οι ενισχυτές γραμμής που ανοίγουν σήματα από 17 dB/μV και άνω.

γ) Οι θωρακισμένοι ενισχυτές που ανοίγουν σήματα από 16 dB/μV και άνω. Προφανώς, ένα εξοχικό σπίτι θα ανήκει σε μία από αυτές τις κατηγορίες. Εάν η στάθμη σήματος είναι 40 dB/μV και άνω και εφόσον ο πελάτης έχει μία τηλεόραση, τότε δεν χρειάζεται κανένας ενισχυτής.

2) Ενισχυτές ισχύος: Αυτοί είναι οι ενισχυτές κεντρικής κεραίας.

Τώρα θα πρέπει να οριστεί ένα όριο, δηλαδή από ποια στάθμη σήματος τελειώνει η πρώτη κατηγορία που από εκεί θα πρέπει να αρχίζει η δεύτερη. Επειδή είναι γνωστό ότι ο πιο ευαίσθητος δέκτης ανοίγει ψηφιακά σήματα από 20 dB/μV και άνω, θα πρέπει ήδη από τα 40 dB/μV να προετοιμάζεται η αγορά ενισχυτή κεραίας. Έτσι λοιπόν, από το διάγραμμα της φωτογραφίας ορίζεται σαν όριο μέτριας στάθμης σήματος λήψης τα 40 dB/μV. Η πρώτη λοιπόν κατηγορία των ενισχυτών, δηλαδή οι ενισχυτές ευαισθησίας, βρίσκονται στο διάγραμμα από τα 40 dB/μV και αριστερά, ενώ οι ενισχυτές ισχύος, δηλαδή οι ενισχυτές κεντρικής κεραίας, βρίσκονται από τα 40 dB/μV και δεξιά. Το σήμα των 20 dB/μV είναι ένα πολύ ασθενές σήμα, κυριολεκτικά χαμένο μέσα στον θόρυβο. Κάποιοι επώνυμοι δέκτες μπορούν με δυσκολία να ανιχνεύσουν τα 20 dB/μV με στιγμιαία παγώματα της εικόνας, έστω και με ένα πάγωμα μία φορά το λεπτό.

Πώς όμως αναγνωρίζεται κάποιος ενισχυτής ότι είναι πιο ευαίσθητος από κάποιον άλλο; Για να έχει ένας ενισχυτής καλύτερη ευαισθησία από την καινούργια τηλεόραση του σπιτιού θα πρέπει να είναι κατασκευασμένος με καλύτερα υλικά από αυτά του tuner της τηλεόρασης, δηλαδή με transistor πολύ χαμηλού θορύβου, αλλά και να έχει πολύ καλή προσαρμογή, κυρίως των 75Ω σε όλη τη μπάντα της τηλεόρασης. Ο λόγος είναι για να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο σήμα από το καλώδιο της κεραίας. Από το διάγραμμα φαίνεται ότι οι ενισχυτές ευαισθησίας ανοίγουν σήματα 2, 3, ακόμη και 4 dB κάτω από τα 20 dB/μV. Εδώ χρειάζεται προσοχή. Εάν το ασθενές αυτό σήμα των 20 dB/μV και κάτω έχει κακή ποιότητα όχι λόγω του ότι είναι ασθενές, αλλά π.χ. έχει αντανακλάσεις επειδή το σπίτι περιτριγυρίζεται από γύρω λόφους, οι αντανακλάσεις λόγω της χρονοκαθυστέρησης άφιξης του σήματος σε σχέση με το απευθείας συμπεριφέρονται παρασιτικά στην ποιότητα της εικόνας και μειώνουν το MER. Επίσης, ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες μειώνεται η ένταση του σήματος, κυρίως τη νύχτα. Ακόμη και αν δέχεται παράσιτα από κεραία κινητής τηλεφωνίας και παρόλο που προστέθηκε επιπλέον φίλτρο 5G, εξακολουθεί η στάθμη του σήματός της να είναι ΑΝΩ αυτού της τηλεόρασης, τότε δεν γίνεται τίποτε μόνο με ένα ενισχυτή κεραίας. Μια κεραία υψηλής κατευθυντικότητας περιορίζει το πρόβλημα των περιφερειακών θορύβων και αντανακλάσεων π.χ. Mistral κωδ. 0230.

Για να ελεγχθεί η ευαισθησία ενός ενισχυτή, φυσικά δεν θα πρέπει να υπάρχει εξωγενής θόρυβος, όπως παράσιτα κ.λπ. Ο καθένας μπορεί να πειραματιστεί διαδοχικά, αλλάζοντας διάφορες μάρκες ενισχυτών μαζί με το τροφοδοτικό τους, διότι όλα τα τροφοδοτικά δεν είναι ίδια, π.χ. κάποια είναι +5V, +12V , +18V, +24V. Θα παρατηρήσει λοιπόν, ότι όσο πιο ευαίσθητος είναι ο ενισχυτής, τόσο τα παγώματα μειώνονται. Έτσι, ενώ ο πελάτης είχε ένα στιγμιαίο πάγωμα μία φορά το λεπτό, με έναν πιο ευαίσθητο ενισχυτή θα έχει ένα πάγωμα κάθε δέκα λεπτά, ενώ με ένα ακόμη καλύτερο ενισχυτή ίσως να μην έχει καθόλου παγώματα και τότε ίσως δει και κανάλια που δεν είχε δει μέχρι τώρα. Ο καλύτερος διαθέσιμος ενισχυτής χαμηλού θορύβου της Mistral είναι ο VU40F κωδ. 0215, ο οποίος ανοίγει σήματα από 15,5 dB/μV και άνω και με ενίσχυση άνω των 40 dB.

Στο επόμενο τεύχος θα γίνει περιγραφή του ενδογενή θορύβου των ενισχυτών.

Mistral Antenna Systems, τηλ.: 210-6047940.

Αναδημοσίευση από :digitaltvinfo.gr

Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...