Jump to content

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία για την εκτόξευση της πειραματικής διαστημικής μονάδας Mengtian στην Κίνα

Αξιολογήστε το θέμα


tasos.cz

Recommended Posts

  • Μέλος

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία για την εκτόξευση της πειραματικής διαστημικής μονάδας Mengtian στην Κίνα

Οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ανακοίνωσης σκληρών αντιρωσικών κυρώσεων έχουν επίσης βλάψει τις σχέσεις στον τομέα της επιστήμης και της κοσμοναυτικής, αλλά εκτός του ISS!

Και ενώ στη Δυτική Ευρώπη ο ενθουσιασμός για την επιτυχή εκτόξευση στο διάστημα της πρώτης Ευρωπαίας γυναίκας έχει πια ατονήσει και οι οι Ρώσοι απειλούν ότι θα εγκαταλείψουν το διαστημικό κέντρο ISS σε δύο χρόνια, η Κίνα κατασκευάζει αθόρυβα και σταθερά τον δικό της μεγάλο διαστημικό σταθμό.

InfoShymkent-TianHe-Chinese-Space-Statio
Κινεζικός Διαστημικός Σταθμός Tiangong με την βασική μονάδα Tianhe

Έτσι η Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας (CNSA) σταδιακά εφαρμόζει τα σχέδιά της για την κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού που ονομάζεται Tiangong  (Ουράνιο Παλάτι ). Την Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022, η Κίνα εκτόξευσε σε τροχιά τη δεύτερη, πειραματική μονάδα Wentian (Αναζήτηση των Ουρανών), η οποία συνδυάστηκε επιτυχώς με τη βασική μονάδα Tianhe (Αρμονία των Ουρανών).

Σύμφωνα με αναφορές του CCTV το πρωί της 29ης Οκτωβρίου, το προσωπικό στην αίθουσα δοκιμαστικής εκτόξευσης στο Wenchang Space Launch Site οργάνωσε την τελευταία δοκιμή των συστημάτων πριν από την εκτόξευση της πειραματικής διαστημικής μονάδας Mengtian. Όλα τα συστήματα έχουν περάσει τους κατάλληλους λειτουργικούς ελέγχους και είναι έτοιμα για την επίσημη αποστολή εκτόξευσης.  Επί του παρόντος, το πλήρωμα των αστροναυτών Shenzhou 14 βρίσκεται σε καλή κατάσταση σε τροχιά και εργάζεται με τεχνικούς εδάφους για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών ραντεβού και τις επιχειρήσεις ελλιμενισμού σε τροχιά και την οργάνωση υλικού και εξοπλισμου.

1024px-Shenzhou_14_launch.png
Εκτόξευση του Shenzhou 14 με τριμελές πλήρωμα στις 5 Ιουνίου 2022

Με την μεγάλη διαστημική μονάδα με την ποιητική ονομασία Mengtian (Όνειρο των ουρανών) θα ολοκληρωθεί ο κινεζικός διαστημικός σταθμός. Η πειραματική μονάδα Mengtian είναι αναπόσπαστο μέρος του διαστημικού σταθμού "Tiangong" της Κίνας. Το μέγεθος της καμπίνας είναι 20 τόνοι. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η βασική μονάδα του Σταθμού Tianhe στάλθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη μόλις πέρυσι στις 29 Απριλίου, η ταχύτητα κατασκευής του Heavenly Palace (Ουράνιο Παλάτι) είναι αξιοθαύμαστη και ξεπερνά οτιδήποτε έχουμε ζήσει στο διάστημα μέχρι στιγμής.

Είναι προφανές ότι η Κίνα δεν χρειάζεται καν να ανατρέξει στα προβλήματα της διεθνούς συνεργασίας στον ISS ή στα προβλήματα της ρωσικής κοσμοναυτικής και εμμένει στα δικά της διαστημικά σχέδια, αν και με μικρές χρονικές καθυστερήσεις. Η Κίνα δεν έχει μόνο μεγάλες φιλοδοξίες και τεχνικές δυνατότητες, αλλά διαθέτει και τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους. Ακόμη και η διοίκηση της NASA θα πρέπει να φροντίσει  πολύ για να διασφαλίσει μην τυχόν οι Κινέζοι αστροναύτες θα βρίσκονται στο φεγγάρι ή στον κόκκινο πλανήτη πριν από τους Αμερικανούς.

Πηγή: aeroweb.cz, sputnik.com, wikimedia

Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...