Jump to content

Τι σημαίνει όταν ένα δορυφορικό κατοπτρο εχει απολαβή (gain) στα χ GHZ


Satellite

Recommended Posts

imageproxy.php.gif

 

Το κέρδος ενός κατόπτρου αυξάνει σε μεγαλύτερες συχνότητες, έτσι ενώ στα 12,6GHz έχει 43dB στα 10,95 θα έχει λιγότερο. Για να μπορεί καποιος να συγκρίνει δύο δορυφορικά κάτοπτρα θα πρέπει να ξέρει το κέρδος τους στην ίδια συχνότητα, γιατί στην μέση μπαίνει και η αποδοτικότητα του (δηλαδή το ποσοστό του σήματος που σου δίνει στην πραγματικότητα από το θεωρητικό μέγιστό του). Ο τύπος που δίνει τους υπολογισμούς αυτούς είναι ο παρακάτω (αφορά παραβολικό κάτοπτρο, για offset είναι πιο περίπλοκος μιας και τα offset έχουν δύο διαμέτρους)

GdB = κέρδος σε dB

D = Διάμετρος κατόπτρου

π = το γνωστό π, (3,14)

λ= μήκος κύματος

μ= συντελεστής απόδοσης (efficiency

111.gif

 

Με βάση αυτό τον τύπο υπαρχει ο παρακάτω πινάκας όπου υπολογίζεται το κέρδος σε μία περιοχή συχνοτήτων από 10700-12700 σε βήματα των 200MHz, με διάμετρο κατόπτρου 1.20μ και με δύο συντελεστές αποδοτικότητας, 0,70 και 0,60. Στην στήλη D υπαρχει ο υπολογισμός χωρίς να ληφθεί υπόψιν ο συντελεστής αυτός, δηλαδή για ένα θεωρητικό κάτοπτρο με συντελεστή απόδοσης 100% (που δεν υπάρχει εννοείται).

Να ξέρετε όλοι οτι κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ κατόπτρων ο άγνωστος είναι το efficiency...και πρέπει να το γνωρίζουμε για να υπολογιστεί στο τέλος το gain του κατόπτρου και ο λόγος που δεν το γνωρίζουμε το efficiency ειναι επειδη εχει να κάνει με την σχεδίαση και την κατασκευή του κατόπτρου, τι υλικό έχει χρησιμοποιηθεί στην επιφάνειά του, κλπ...

Πηγη Google

Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...