Jump to content

AMIKO X-FINDER 3: FullHD, DVB-S/S2, DVB-T/T2, DVB-C


ioanis

Recommended Posts

  • Μέλος

AMIKO X-FINDER 3: FullHD, DVB-S/S2, DVB-T/T2, DVB-C, Μετρήσεις, Φάσμα, Media Player, HEVC και …δέκτης! (Video)

28/05/2019

Amiko-X-Finder-3_web.thumb.jpg.b57dbd7683fefde534e76daba83c4487.jpg

Δοκιμάσαμε το Amiko X-Finder 3, το οποίο υποστηρίζει μετρήσεις Satellite, Terrestrial (T & T2) & Cable, αποκωδικοποίηση H.265/HEVC, ενώ διαθέτει ένα smartcard reader και μία υποδοχή Common Interface.

Το πεδιόμετρο διαθέτει έγχρωμη οθόνη 7’’, Spectrum Analyzer ενώ από πλευράς των υπόλοιπων λειτουργιών, έχουμε: Blind Scan, Satellite Dish Angle Calculator, Multimedia Playback (HEVC, MKV, AVI, MPG, MP3, MP4 κα…), διαχείριση και μεταφορά database μέσω USB, υπολογισμός & ένδειξη Dynamic Error Rate, εύκολη αναβάθμιση μέσω USB & Internet, παροχή 12 V, Unicable & DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 & USALS και Auto DiSEqC.

Οι υποδοχές του Amiko X-Finder 3

xfinder3_rear_web.thumb.jpg.09a05e7bc5e2fb82850d35e0f9f1a405.jpg

Από πλευράς συνδέσεων, τo Amiko X-Finder 3 διαθέτει είσοδο LNB και RF, είσοδο BNC για αναλογικό video, θύρα USB 2.0, HDMI 1.3A με ανάλυση 1080p, θύρα Ethernet 10/100 & υποστήριξη USB WiFi, έξοδο DC 12V/1A, είσοδο για το παρεχόμενο φορτιστή, γενικό διακόπτη ON/OFF, ενώ από πλευράς μπαταρίας έχουμε 7.4V 6.3Ah με χρόνο φόρτισης 3.5 ώρες και αυτονομία μέχρι 6-7 ώρες. Να σημειωθεί ότι το X-Finder 3 διαθέτει 2 χειρολαβές για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες, καθώς και ενσωματωμένο stand στερέωσης.

Το όργανο διαθέτει προστατευτικά στις δύο πλευρές του, ενώ παραδίδεται σε μία ποιοτική βαλίτσα, στην οποία βρίσκουμε επιπλέον ένα πλακέ τηλεκοντρόλ, καλώδιο-αντάπτορα τροφοδοσίας, εξωτερικό τροφοδοτικό-φορτιστή και φορτιστή αυτοκινήτου.

Το Amiko X-Finder 3 διαθέτει ακόμη πιο βελτιωμένο spectrum analyzer για τις δορυφορικές και επίγειες συχνότητες, πραγματοποιεί μετρήσεις BER , MER, C/N και στάθμης (dBμV ή dBm), ενώ έχουμε και ένδειξη αστερισμού (constellation). Η ένδειξη φάσματος παρέχει επιλογές ένδειξης συχνότητας σε IF ή απευθείας σε RF, συχνότητας εκκίνησης και εύρους (span) 50, 100, 300, 600, 800, 900 και 1200 MHz, καθώς και άμεσης επιλογής DiSEqC και τάσης πόλωσης. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα αναπαραγωγής video, audio και photo από εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο USB, με συμβατότητα πολυάριθμων τύπων αρχείων, όπως mkv, avi, mpg, mp3, mp4 και άλλων, καθώς και με συμβατότητα με ελληνικούς εξωτερικούς υπότιτλους srt.

 

 

Βασικό μενού

5-Amiko-X-Finder-3_spectrum-ter.thumb.jpg.829a499000c56febef056fbee06b9f11.jpg

 

Μενού – Λειτουργίες

Ο χειρισμός του οργάνου είναι πιο άμεσος με τα πλήκτρα της πρόσοψης, ενώ με το πλακέ τηλεκοντρόλ, μπορείτε επίσης να χειριστείτε πλήρως το όργανο. Τα βασικά μενού είναι τα εξής: Οργάνωση Συστήματος για τις λίστες αγαπημένων, Εγκατάσταση Συστήματος για την δορυφορική και επίγεια εγκατάσταση, Πληροφορίες Συστήματος, στην οποία βρίσκουμε αρκετές λειτουργίες που θα δούμε παρακάτω, Σύστημα Πρόσβασης, Media για τη λειτουργία PVR και media player, Application για online υπηρεσίες και Spectrum για ένδειξη φάσματος.

Φάσμα

Στο μενού Spectrum ή με το πλήκτρο SPCM της πρόσοψης, έχουμε ένδειξη φάσματος με επιλογές ένδειξης συχνότητας σε IF ή απευθείας σε RF, συχνότητας εκκίνησης και εύρους (span) 50, 100, 300, 600, 800, 900, 1200 MHz με το κόκκινο πλήκτρο, DiSEqC 1.0/1.1 (πλήκτρο F4-τηλεχειριστήριο), τάση πόλωσης, 22 ΚΗz. Ακόμη, με το μπλε πλήκτρο έχουμε τη δυνατότητα αποθήκευσης στιγμιότυπων φάσματος σε στικάκι USB και κατόπιν σύγκρισής τους με τις επιλογές Save/Load/Compare. Επίσης, με τα πλήκτρα-τόξα πάνω/κάτω, μεταβάλλουμε την κλίμακα dBμV ανάλογα με την ισχύ των σημάτων που λαμβάνουμε, με σκοπό την βέλτιστη εποπτεία. Με τα πλήκτρα δεξιά-αριστερά, μετακινούμε τον marker στο φάσμα και πατώντας ΟΚ, έχουμε τις πληροφορίες συχνότητας του εκάστοτε transponder αφού εμφανιστεί η ένδειξη “Data Parsing, please wait”.
H ταχύτητα απόκρισης του φάσματος είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις, με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλη για ρύθμιση σκόπευσης ενός δορυφορικού κατόπτρου.

Μετρήσεις

Προκειμένου να πραγματοποιήσουμε έλεγχο κάποιου transponder, ή απλώς να προετοιμάσουμε το όργανο για κεντράρισμα κατόπτρου, μπορούμε να επιλέξουμε Εγκατάσταση Δορυφόρου και μάλιστα απευθείας με το πλήκτρο S2 της πρόσοψης, στη συνέχεια δορυφόρο και με το πράσινο πλήκτρο (SAT/TP) να επιλέξουμε κάποια από τις υπάρχουσες συχνότητες της database του οργάνου. Άμεσα, θα έχουμε τις ψηφιακές μετρήσεις, δηλαδή BER, MER, C/N και στάθμη, ενώ ταυτόχρονα έχουμε μπάρες στάθμης και ποιότητας όπως στους δέκτες και μάλιστα με ικανοποιητική αμεσότητα για τον τεχνικό-εγκαταστάτη. Επίσης, ενώ βρισκόμαστε σε ένα κανάλι, μπορούμε να πατήσουμε το πλήκτρο F4 και θα έχουμε όλες τις πληροφορίες, τα PIDs, το σύστημα κωδικοποίησης, το Service ID, καθώς και όλες τις μετρήσεις που αναφέραμε. Ακόμη, στο μενού Εγκατάσταση Συστήματος, βρίσκουμε την επιλογή Constellation, για ένδειξη αστερισμού στη δορυφορική λήψη.

Παρόμοια διαδικασία μετρήσεων, έχουμε και για τα επίγεια ψηφιακά κανάλια, με τη διαφορά ότι δεν έχουμε ένδειξη MER, ενώ μπορούμε με το πλήκτρο T2 της πρόσοψης, να ανακτήσουμε απευθείας το μενού Επίγεια Εγκατάσταση.

Αναβάθμιση – Δίκτυο – card reader

Η αναβάθμιση είναι εφικτή είτε online, είτε μέσω USB, ενώ σαφώς μπορείτε να βρείτε και ανεπίσημα λογισμικά mcas και emu. Εμείς περάσαμε την τελευταία επίσημη έκδοση μέχρι τη στιγμή της δοκιμής, την 1.0.49 Conax. Από πλευράς δικτυακών εφαρμογών – με το συγκεκριμένο λογισμικό – έχουμε τις υπηρεσίες Youtube, RSS Reader, Weather Forecast, FTP και WebTV, ενώ η πρόσβαση στο internet είναι εφικτή είτε μέσω της Ethernet, είτε μέσω USB Wi-Fi adapter με chipset Ralink. Στο card reader, οι κάρτες πρέπει να εισέρχονται με το τσιπάκι προς τα κάτω, ενώ αναγνωρίζονται άμεσα στα ανεπίσημα λογισμικά.

Media Player

Στη διαδρομή Menu/Media, έχουμε το αντίστοιχο μενού με τις επιλογές Λίστα Αρχείων, Πληροφορίες USB HDD, Ρυθμίσεις PVR, Έλεγχος ταχύτητας USB και Αφαιρέστε την συσκευή USB με ασφάλεια. Στην επιλογή Λίστα Αρχείων, έχουμε τη δυνατότητα αναπαραγωγής video με υποστήριξη HEVC, audio και photo από εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο USB, με συμβατότητα πολυάριθμων τύπων αρχείων, όπως mkv, avi, mpg, mp3, mp4 και άλλων. Ακόμη, έχουμε slideshow στις φωτογραφίες, καθώς και πλήρη συμβατότητα με ελληνικούς εξωτερικούς υπότιτλους srt, όπως έδειξαν και οι δοκιμές σε αναπαραγωγή αντίστοιχων αρχείων video HEVC.

Συμπεράσματα

Το Amiko X-Finder 3 αποτελεί ένα ενδιαφέρον εργαλείο μέτρησης δορυφορικών και επίγειων ψηφιακών σημάτων, με γρήγορη ένδειξη φάσματος, αποκωδικοποίηση H.265/HEVC, αλλά και όλες τις δυνατότητες ενός δορυφορικού δέκτη. Η ισχυρή αυτονομία του, η πολυχρηστικότητά του, η φορητότητά του, καθώς και ή ένδειξη μετρήσεων και φάσματος, καθιστά το Amiko X-Finder 3 ένα ιδιαίτερα ελκυστικό όργανο, τόσο από πλευράς δυνατοτήτων, όσο και από πλευράς κόστους.

Αναδημοσίευση απο : https://www.iptvsat.gr/amiko-x-finder-3-fullhd-dvb-s-s2-dvb-t-t2-dvb-c-μετρήσεις-φάσμα-media-player-hevc-και-δέ/?fbclid=IwAR2tRcz5j1u36XAoSyvDNWOVYk6-AipxtqNp9gtQ5lU5hqqHoGxQ5td8peg

 

Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...