Jump to content

Ο ινδονησιακός δορυφόρος Telkom 3 κάηκε στην ατμόσφαιρα

Αξιολογήστε το θέμα


tasos.cz

Recommended Posts

  • Μέλος

Ο ινδονησιακός δορυφόρος Telkom 3 κάηκε στην ατμόσφαιρα

telkom-3__1.jpg

Με βάρος 1.845 κιλά  ο χαμένος ινδονησιακός δορυφόρος τηλεπικοινωνιών Telkom 3 μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης. Ο δορυφόρος  χάθηκε στο διάστημα μετά την αποτυχημένη εκτόξευση με το ρώσικο πυραύλο φορέα Proton M στις 6 Αυγούστου 2012.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό του οποίου το NORAD παρακολουθεί αντικείμενα σε τροχιά, ο ινδονησιακός δορυφόρος Telkom 3 (με την ένδειξη COSPAR-ID 2012-044A, NORAD-ID 38744) εισήλθε στην ατμόσφαιρα στις 5 Φεβρουαρίου περίπου στις 9:35 π.μ. ώρα UTC (+/- 7 λεπτά). Δεν έχει αναφερθεί εάν τυχόν άκαυστα συντρίμμια από τον δορυφόρο έχουν φτάσει στην επιφάνεια της Γης, ούτε έχει προσδιοριστεί η ακριβής θέση της εισόδου του στην ατμόσφαιρα. Επιβεβαιώθηκε μόνο ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στη Μογγολία ή στην Κίνα κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία. Ο δορυφόρος κατευθύνθηκε προς τον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι ενδιαφέρον ότι πριν εισέλθει στην ατμόσφαιρα, ο ινδονησιακός δορυφόρος πέταξε πάνω από την Ευρώπη.

Θυμίζουμε  ότι  ο δορυφόρος Telkom 3 κατασκευάστηκε από τη ρωσική εταιρεία ISS Reshetnev. Ο τηλεπικοινωνιακός του εξοπλισμός παρήχθη από την Thales Alenia Space. Είχε 32 αναμεταδότες C-band και 16 στο Ku-band. Προβλεπότανε να εργαστεί στην τροχιακή  θέση 118 ° Ε. Ήταν η πρώτη φορά (και ίσως η  τελευταία) που η Ινδονησία αγόρασε δορυφόρο από τη Ρωσία.

Ο Telkom 3 εκτοξεύτηκε από το Baikonur μαζί με τον ρωσικό δορυφόρο επικοινωνίας Express MD2 τον Αύγουστο του 2012 χρησιμοποιώντας το όχημα εκτόξευσης Proton M. Οι πιθανότητες του δορυφόρου να εισέλθει στην καθορισμένη τροχιά του ήταν μηδενικές και ως εκ τούτου ο δορυφόρος θεωρήθηκε χαμένος. Οκτώ χρόνια αργότερα τον Ιανουάριο του 2021, ο Telkom 3 εντοπίστηκε ξανά και βρισκόταν πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης. Στις 30 Ιανουαρίου 2021 ο δορυφόρος έφτασε σε υψόμετρο μικρότερο από 200 χλμ. Την τελευταία φορά ο δορυφόρος παρατηρήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021 σε απόσταση  10 χλμ από την επιφάνεια της γης. Ο δορυφόρος των 1.845 kg δεν περιείχε ραδιενεργά υλικά και εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του δορυφόρου κάηκε καθώς εισήλθε στην ατμόσφαιρα, αφήνοντας το 10-40 τοις εκατό της αρχικής του μάζας.

Ο διάδοχος του χαμένου δορυφόρου ήταν ο δορυφόρος Telkom 3S με βάρος απογείωσης 3.550 kg. Κατασκευάστηκε από την Thales Alenia Space (και όχι από ρωσική εταιρεία) στην πλατφόρμα Spacebus 4000B2. Έχει 24 αναμεταδότες στη ζώνη C, άλλους 8 διευρυμένους στη ζώνη C και 10 αναμεταδότες στη ζώνη Ku. Η εκτόξευση του πυραύλου Ariane 5 με τον δορυφόρο Telkom 3S πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2017 στις 6:39 μ.μ. τοπική ώρα από το διαστημικό αεροδρόμιο Kourou στη Γαλλική Γουιάνα. Ο Telkom 3S ξεκίνησε την αποστολή του από την τροχιακή θέση 118 ° E, όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα.

πηγή: satkurier.pl + space-track.org + lapan.go.id + harianhaluan.com, παρουσίαση: parabola.cz, επιμέλεια:Tasos.cz

Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...