Jump to content

30 χρόνια δορυφορικής τηλεόρασης στην περιοχή

Αξιολογήστε το θέμα


tasos.cz

Recommended Posts

  • Μέλος

30 χρόνια δορυφορικής τηλεόρασης στην περιοχή

sat.jpg

Πριν από τριάντα χρόνια για πρώτη φορά άρχισαν να εμφανίζονται δορυφορικά πιάτα στις προσόψεις των κτιρίων. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την προαγγελία των ιστορικών αλλαγών εκείνης της εποχής. Όλα τα κάτοπτρα είχαν στόχο ένα σημείο στον ουρανό, την τροχιακή θέση 19,2 μοίρες ανατολικά, από την οποία μεταδόθηκε το δορυφορικό σήμα από το Astra 1A. Σήμερα γιορτάζουμε την 30ή επέτειο από την στιγμή που σηματοδότησε την έναρξη εποχής της δορυφορικής τηλεόρασης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το υπενθύμισε ο δορυφορικός φορέας SES (Astra) ο οποίος δραστηριοποιείται στην τσεχική και τη σλοβακική αγορά και παρέχει, εκτός από τα FTA κανάλια και τις υπηρεσίες της πλατφόρμας DTH Skylink.

Astra 1Α
Τον Φεβρουάριο του 1989, άρχισε να εκπέμπει ο δορυφόρος Astra 1A τον οποίο λειτούργησε ο κορυφαίος φορέας εκμετάλλευσης δορυφόρων SES ASTRA παγκοσμίως. Αυτός ο ιστορικά πρώτος από τους δορυφόρους του SES ASTRA τέθηκε στην τροχιά από τον πύραυλο Ariane 4 που εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο της Γαλλικής Γουιάνας. Ο δορυφόρος τοποθετήθηκε στην τροχιακή θέση των 19,2 ° Ε. Από εκεί παρείχε τηλεοπτικές υπηρεσίες για τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Αυτό σήμαινε ότι οι τηλεθεατές ήταν για πρώτη φορά σε θέση να λάβουν δορυφορικό σήμα καθιστώντας την τηλεόραση πιο προσιτή σε οποιονδήποτε στη χώρα. 

Αρχικά, ο Astra 1A εξέπεμψε τα κανάλια FilmNet FilmNet, Sky TV, Scandinavian TV3 και MTV Europe. Μέχρι το τέλος του χρόνου η προσφορά διευρύνθηκε με πολλά γερμανικά κανάλια, όπως το RTL plus, Sat.1 και Pro7. Τον Ιούνιο του 1990 γέμισαν όλοι οι αναμεταδότες. Η τεράστια δημοτικότητα της δορυφορικής τηλεόρασης εκείνη την εποχή χάρη στην εμβέλεια είχε σαν αποτέλεσμα το 1990 να λαμβάνεται από 17 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη.

Η δορυφορική τηλεόραση ASTRA άνοιξε το παράθυρο στο κοινό. Για παράδειγμα, οι Πολωνοί είχαν πρόσβαση σε προγράμματα σε ξένα κανάλια, ενώ το κρατικό τηλεοπτικό μονοπώλιο ίσχυε στη χώρα ακόμα για ένα έτος. Το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο στην Πολωνία ιδρύθηκε τρία χρόνια αργότερα - το 1992.

astra-1a.jpg
Δορυφόρος Astra 1A (φωτογραφία: SES Astra)

30 χρόνια και σήμερα
Η έναρξη της δορυφορικής εκπομπής από την Astra 1A συνδέεται με την Astra CEE, η οποία σήμερα είναι ο πάροχος τηλεοπτικών καναλιών, ραδιοφωνικών σταθμών, Internet και υπηρεσιών πολυμέσων μέσω του δορυφορικού συστήματος. Σήμερα, οι τηλεθεατές από τους δορυφόρους SES ASTRA μπορούν να λάβουν έως 400 δωρεάν κανάλια (FTA), συμπεριλαμβανομένων 80 καναλιών σε ποιότητα HD.

Με τους πρώτους δορυφόρους ASTRA, η τεχνολογική επανάσταση σε ολόκληρη την τηλεοπτική βιομηχανία σηματοδότησε την αρχή εποχής της δορυφορικής τηλεόρασης πριν από 30 χρόνια στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Τώρα, 30 χρόνια αργότερα, οι δορυφόροι εξακολουθούν να είναι μεταξύ των ηγετών όσον αφορά τη μετάδοση περιεχομένου βίντεο, ιδίως ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης για υψηλής ποιότητας περιεχόμενο και υπηρεσίες.

Πηγή: parabola , Επιμέλεια:Tasos.cz

Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...