Jump to content

Τεχνολογία Unicable


Satellite

Recommended Posts

DURLINE_MONTAGEBEISPIEL.png

 

Το σύστημα Unicable της Wisi δίνει λύση εκεί που δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανένα άλλο σύστημα δορυφορικής διανομής. Η διανομή δορυφορικού σήματος σε ανεξάρτητους δέκτες, μέσω μιας ομοαξονικής γραμμής είναι πλέον γεγονός, μέσα από το απόλυτα συμβατό σύστημα της γερμανικής εταιρείας.

Ένα LNB και 4 δέκτες αρκούν για να υλοποιήσουν το σύστημα Unicable της Wisi. Με το σύστημα αυτό, μπορεί να γίνει διανομή του δορυφόρου λήψης ενός συμβατού LNB, σε 4 δορυφορικούς δέκτες, μέσω μιας κοινής γραμμής καθόδου. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, είτε οι δορυφορικοί δέκτες τροφοδοτούνται από δορυφορικό σήμα μέσω πριζών διέλευσης είτε μέσω απλών διαχωριστών, μπορούν να είναι πλήρως ανεξάρτητοι στη λήψη τους. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στο σύστημα την εγκατάστασή του σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις κεντρικής, όπου δεν έχει προβλεφθεί ξεχωριστή γραμμή για κάθε δέκτη, όπως απαιτούν οι δορυφορικές διανομές. Έτσι, λοιπόν, με το σύστημα Unicable της Wisi, δεν αποτελεί μονόδρομος η διανομή δορυφορικών μέσω πολυδιακόπτη, που στις περισσότερες των περιπτώσεων απαιτεί νέες καλωδιώσεις. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα του συστήματος συνοψίζονται παρακάτω:

 

Παροχή δορυφορικού σήματος σε 4 ανεξάρτητους δορυφορικούς δέκτες μέσω ενός καλωδίου.
Συμβατότητα με κοινά καλωδιακά δίκτυα τηλεόρασης.
Αποφυγή εγκατάστασης νέων ομοαξονικών καθόδων.

Το σύστημα της Wisi στηρίζεται σε ένα Unicable Single LNB, το οποίο διαθέτει δύο εξόδους. Η μια έξοδός του είναι η Unicable, όπου συνδέεται η ομοαξονική γραμμή που μπορεί να τροφοδοτήσει 4 ανεξάρτητους δορυφορικούς δέκτες. Το LNB, όμως, διαθέτει και έξοδο Universal, η οποία πέρα από την τροφοδοσία ενός ακόμα σημείου, θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη κατά την εγκατάσταση του κατόπτρου, αφού η υποστήριξη Unicable από τα πεδιόμετρα είναι πολύ σπάνιο χαρακτηριστικό. Για απόλυτη συμβατότητα, η εταιρεία Wisi συνοδεύει το LNB με 4 δορυφορικούς δέκτες, που υποστηρίζουν απόλυτα τη λειτουργία του LNB.

 

Η τεχνολογία Unicable

Για να κατανοήσουμε τη λειτουργία του συστήματος, καλό θα ήταν να αναφέρουμε λίγα λόγια για την τεχνολογία Unicable. Σε μια κλασική δορυφορική εγκατάσταση, ο κάθε δορυφορικός δέκτης πρέπει να έχει ένα καλώδιο αφιερωμένο σε αυτόν, το οποίο θα οδηγείται απευθείας στο LNB είτε στον πολυδιακόπτη. Με την τεχνολογία Unicable μπορούμε μέσω ενός καλωδίου να τροφοδοτήσουμε αρκετούς τελικούς χρήστες. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση Διακομιστών Δορυφορικών Καναλιών (Satellite Channel Routers – SCR) που μετατρέπουν τα σήματα από το LNB. Όταν ένας χρήστης ζητήσει ένα συγκεκριμένο transponder, που γίνεται μέσω εντολών συμβατών με DiSEqC, πραγματοποιείται μετατροπή συχνότητας αυτού, σε μια συγκεκριμένη συχνότητα IF συχνότητα, που έχει αντιστοιχηθεί στο χρήστη. Έτσι, κάθε χρήστης έχει την δική του συχνότητα επικοινωνίας με το Wisi Unicable LNB. Οι μετετραμμένοι transponders (για τους διάφορους χρήστες) μεταφέρονται ταυτόχρονα στους δέκτες μέσω μιας ενιαίας γραμμής, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη αποστολής τάσης ή τόνου για επιλογή δορυφορικής μπάντας. Οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται από το LNB της Wisi για να επικοινωνεί με τους δέκτες, είναι οι 1210, 1420, 1680 και 2040 MHz.

 

Ρύθμιση του συστήματοςUnicable

Αφότου ρυθμίζουμε το κάτοπτρο από την έξοδο Universal του LNB, συνδέουμε τη γραμμή καθόδου στην έξοδο Unicable και τροφοδοτούμε τους δέκτες της Wisi από πρίζες διελεύσεως ή διαχωριστή. Στο εργαστήριό μας, συνδέσαμε τους δέκτες μέσω των εξόδων IF Loopthrough, γεγονός που, φυσικά, σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν απόλυτα απαγορευτικό. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, αναλαμβάνουν οι δέκτες, που φυσικά είναι συμβατοί με το πρωτόκολλο Unicable.

 

Οι δέκτες που συνοδεύουν το LNB είναι επίσης της εταιρείας Wisi και φυσικά υποστηρίζουν το πρωτόκολλο Unicable. Από τα μενού των δεκτών οδηγούμαστε στις ρυθμίσεις κεραίας, όπου συναντάμε την επιλογή Unicable στον τύπο του LNB. Έπειτα, ενεργοποιούνται οι επιλογές ρύθμισης της συχνότητας SCR, όπου επιλέγουμε σε κάθε δέκτη μια από τις τέσσερις διαθέσιμες συχνότητες IF και αντιστοιχούμε ταυτότητα καναλιού (Channel ID). Έχοντας διαφορετικό ζευγάρι συχνότητας IF και Channel ID, οι δέκτες είναι έτοιμοι για τις υπόλοιπες κοινές ρυθμίσεις και παραμετροποιήσεις που συναντάμε σε κάθε δέκτη του εμπορίου.

 

Κατά τα άλλα, οι δέκτες της Wisi έχουν πολύ καλή συμπεριφορά και χαρακτηριστικά για να καλύψουν τις ανάγκες οποιασδήποτε δορυφορικής εγκατάστασης. Το μοντέλο της γερμανικής εταιρείας, στην καλαίσθητη πρόσοψή του, φιλοξενεί 2 υποδοχές CI, έτοιμες να αποκρυπτογραφήσουν τα συνδρομητικά σας κανάλια, όπως επίσης και μια οθόνη 10 ψηφίων που παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες. Ο δέκτης διαθέτει προ-ρυθμισμένα κανάλια για διάφορους δορυφόρους που μπορούν να επιλεχθούν βάση χώρας. Ωστόσο, δίνεται και η δυνατότητα διαγραφής των μνημών και εκκίνησης από την αρχή. Στις μνήμες του μπορεί να δεχθεί 6.000 κανάλια και 6 λίστες αγαπημένων και διαθέτει εύχρηστα μενού διαχείρισης. Φυσικά, δεν λείπει και η υποστήριξη οδηγού EPG και η υποστήριξη πρωτοκόλλων DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 (πέρα από το Unicable). Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την άρτια συνεργασία των δεκτών με το Unicable LNB, συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση δορυφορικής διανομής.

 

Με μια ματιά

WISI LNB OC 05

[Δείκτης θορύβου: 0,3dB.
Έξοδοι: 1xUniversal Single & 1xUnicable.
Έξοδος Unicable: Παροχή σήματος σε 4 δέκτες.

WISI STB OR 52D

Σύστημα αποκρυπτογράφησης: 2 υποδοχές CI.
Μνήμες: 6.000 κανάλια και 6 λίστες αγαπημένων.
Πρωτόκολλα: DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, Unicable.
Συνδέσεις: 2xScart, 2xRCA stero audio, 1xRCA composite video, 1xRS-232, 1xS/PDIF digital audio.
Άλλα: Υποστήριξη EPG, αναβάθμιση μέσω θύρας RS-232 ή από δορυφόρο.

digitaltvinfo.gr

Link to comment
Share on other sites

Μπές στην κουβέντα!

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τώρα και να εγγραφείτε αργότερα. Εάν έχετε λογαριασμό, Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε με τον λογαριασμό σας.

Επισκέπτης
Απάντηση

×   Τοποθετείται ως πλήρες κείμενο.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...